Güney Kore Donanması, Solgae sınıfı yüksek hızlı çıkarma gemisinin üçüncü ve dördüncüsünü konuşlandırdı.
Güney Kore Donanması, Busan’da bulunan Hanjin Heavy Industries & Construction tarafından üretilen Solgae sınıfı LCAC’lerin (Landing Craft Air Cushion) üçüncü ve dördüncü yüksek hızlı çıkarma gemisini (LSF-II) konuşlandırdı.
Savunma Tedarik Programı İdaresi’nden (DAPA) yapılan basın açıklamasında, LSF-II yüksek hızlı çıkarma gemisinin tam silahlı birlikler, tanklar ve zırhlı araçlar taşıyabileceği ve amfibi operasyonları yürütmek için yüksek hızda manevra yapabileceği belirtildi.
1’inci Deniz Tümeni Komutanı Kim Gye-hwan, konuşlandırma ile ilgili yaptığı tebrik konuşmasında, “Yüksek hızlı amfibi gemisinin konuşlandırılması, amfibi kuvvetlerinin güvenli bir çıkarma yapmasına olanak sağlayacak. Ayrıca gemi, tümen düzeyinde gerçekleştirilen yüksek hızlı amfibi operasyonları sağlayan güçlü bir kuvvet çarpanı.” dedi.
“Uçurtma” olarak adlandırılan gemi, yaklaşık 28 metre uzunluğunda, 14,5 metre genişliğinde ve 8 metre yüksekliğinde. Bu bağlamda 100 ton deplasmana sahip gemi, 12,7 mm makineli tüfekle donanmıştır. Ek olarak gaz türbini motora sahip olan gemi, ortalama 40 knot (saatte yaklaşık 74 km) hıza ulaşmaktadır.
Defense World tarafından da aktarıldığı üzere yüksek hızlı çıkarma gemisi, gemiyi su üstünde tutmak için yüzdürme havasını eteğe (hava yastığı) üfleyerek havada yüzen yöntemde hareket ettiği için sadece denizde değil, aynı zamanda düşük su derinliklerinde veya gelgit düzlüklerinde de yüksek hızda manevra yapabilme avantajına sahiptir.
DAPA Amfibi Gemi Proje Ekibi Direktörü Kim Tae-hyeon, “3 ve 4 numaralı gemiler de dahil olmak üzere sonraki seri üretim gemiler, Kore’de ilk kez araştırılan ve geliştirilen yüksek hızlı çıkarma gemisi için jeneratörlerle donatılmıştır. İyileştirilmiş gereksinimler de yansıtıldığı için yükleme kapasitesinin ve operatör rahatlığının artması bekleniyor.” dedi. Denize indirilen platformlar değerlendirme döneminden geçecek, elektrifikasyon sürecini 2023’ün başlarında tamamlayacak.
İlgili Olarak
İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa | Özel Operasyonlar Kuvvetleri (SOF) yönleri ve uygulamaları