ASELSAN, yerli geliştirilen kızılötesi dedektörlerde seri üretim sürecine başlıyor.
ASELSAN 2024 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Raporda ASELSAN’ın dedektör alanında yürüttüğü çalışmalara da yer verildi. Bu kapsamda füzelerde ve gözetleme sistemlerinde kullanılan kızılötesi sistemlerin en kritik bileşeni olan soğutmalı kızılötesi dedektör takımlarının tasarım sürecinin başarı ile tamamlandığı bilgisine yer verildi. Ürünlerin seri üretiminin ise 2025 yılında başlayacağı açıklandı.
FELIS 384×288 ve TIGRIS 640×512
Raporda FELIS 384×288 için “Milli füzelerimizde kullanılan kızılötesi arayıcı başlıkların en kritik bileşeni olan soğutmalı kızılötesi dedektör takımlarının tasarım süreci başarı ile tamamlanmış olup 2025 yılında seri üretimine başlanacaktır.” ifadeleri yer aldı. Ek olarak TIGRIS 640×512’nin de çalışmalarının tamamlandığı açıklandı. Açıklamada bu sistemin de 2025 yılında seri üretime geçeceği bilgisi paylaşıldı. Bahse konu sistemin ise keşif ve gözetleme sistemlerinde kullanıldığı belirtildi.
Çip teknolojisi milli imkanlar ile tasarlanan ve kısa dalga boyu kızılötesi bandında algılama yapan ilk dedektör için de seri üretim faaliyetlerinin başladığı belirtilmiştir. LEOP adı verilen ve seri üretimden çıkan dedektörler, milli elektro optik sistem DRAGONEYE 2’ye başarıyla entegre edildi.
Sahada kullanılmaya başlanan çipler ASELSAN’ın teknolojik gelişim ve seviye anlamında geldiği nokta için önemli bir gösterge olup Türkiye’yi bu teknolojiye sahip 10 ülkeden biri haline getirmiştir. Ayrıca soğutmasız milli dedektör, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi YAMGÖZ 200’e entegre edilmiş ve teslimatlar gerçekleştirilmiştir. Böylece ASELSAN mikrobolometre dedektörleri ilk kez sahada kullanılmaya başlanmıştır.
Bugüne kadar bu sistemler büyük ölçüde yurt dışından tedarik ediliyordu. Ancak bu alandaki ihracat lisansları ve uygulanan ambargolar, özellikle askeri sistemlere yönelik tedarik süreçlerinde ciddi sorunlara yol açmaktaydı. Türkiye’nin bu teknolojilerde seri üretime geçmesi, yalnızca savunma sistemlerinde değil; aynı zamanda farklı sivil alanlarda da kullanılabilecek çözümler için zemin hazırlayabilir.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı