Arda Ulupınar
Siber güvenlik; elektronik sistemlerin, bilgisayarların, sunucuların, mobil cihazların ve ağların kötü niyetli saldırılardan korunması ve savunulmasıdır. Bir başka deyişle siber güvenlik, altyapısı bilişim sistemlerinden oluşan bütün siber ağların güvenliğinin sağlanması ve verilerin korunmasıdır. Elektronik bilgi güvenliği veya bilgi teknolojisi güvenliği olarak da bilinmektedir.
.
.
.
2014 yılında ABD’de yapılan siber saldırıların yaklaşık yüzde 35’inin kritik enerji altyapısını hedef aldığı, bunların yüzde 2’sinin de nükleer tesislere yönelik olduğu düşünüldüğünde, başta nükleer santraller olmak üzere enerji sektöründe siber güvenliğin ne kadar kritikleştiği tekrardan anlaşılmıştır.
.
.
.
Kritik altyapılar başta olmak üzere verilen bütün hizmetlerin etkin ve kesintisiz bir şekilde sunulması esas alınarak 2013 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kuruldu. Belirlenen kritik altyapılar öncelikli tutularak tüm kurum ve kuruluşlarda Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) faaliyetlerine başladı.
.
.
.
Nükleer santrallerin siber güvenliğindeki öncelikli husus, olası tehditleri ve güvenlik durumunun mevcudiyetini kesintisiz olarak izleyebilmektir. Söz konusu faaliyet ise, nükleer santrale odaklanmakla birlikte, derin bir istihbaratı ve bir tür veri madenciliğini gerektirmektedir.
.
.
Kritik Altyapıların Siber Güvenliği çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 4’üncü sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever