TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-SS (Serbest Süzülümlü) mühimmatının ilk atış testi TUSAŞ AKSUNGUR SİHA’dan yapılacak. EFES-2022 tatbikatında Defence Turk tarafından KUZGUN-SS mühimmatının AKSUNGUR SİHA’ya entegre edilerek test edilmesinin planlandığı bilgisi edinilmişti.
🔴🇹🇷KUZGUN-SS mühimmatı AKSUNGUR SİHA'dan atılacak!
🔸TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği KUZGUN-SS mühimmatının ilk atış testi AKSUNGUR SİHA'dan yapılacak.
🔸KUZGUN-KY mühimmatının atışlı testi geçtiğimiz günlerde MARLİN SİDA'dan başarıyla icra edildi. pic.twitter.com/yuGXCwkTc9— Defence Turk (@Defence_Turk) March 30, 2023
KUZGUN ailesinin serbest süzülümlü konfigürasyonu olan KUZGUN-SS, 28 kg ağırlığında harp başlığı (2×14 kg modül) ve 40+ km menzile (0.2 Mach hız ve 20000 ft irtifa için geçerlidir) sahip. KUZGUN-SS’in SİHA’ların yanında fırlatma motoru aracılığıyla karadan ve denizden de atılması planlanıyor.
MARLİN SİDA’dan KUZGUN KY atışı
MARLİN Silahlı İnsansız Deniz Aracı’ndan TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN KY füzesinin atışı yapıldı. Prof. Dr. İsmail Demir, “MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa RF güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti. Bu alanda da en ileri seviyeye gitmeye kararlıyız!” ifadelerinde bulundu. İsmail Demir’in açıklamaları, atışı yapılan KUZGUN KY füzesinde RF arayıcı başlık kullanıldığına işaret ediyor.
SEFİNE Tersanesi öz kaynakları ile desteklenen ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-KY (Katı Yakıtlı) Seyir Füzesi, MARLİN’den gerçekleştirilen balistik bir atış ile başarılı bir şekilde test edildi. Savunma Sanayii Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin katıldığı atışlarda, KUZGUN KY füzesi, Görev Kontrol İstasyonu kabiliyeti ile uzaktan kontrolle ateşlendi.
Kara, deniz ve hava platformlarında kullanılabilen KUZGUN KY; 75 kg ağırlığa, 10 kg harp başlığına, 40+ km azami menzile ve 1 dakikanın altında azami hedefe varış (ToT) süresine sahiptir. Hedefe azami varış süresinin 1 dakika olması azami menzil de hesaba katıldığında KUZGUN-KY’nin süpersonik hızlara ulaşacağını gösteriyor (Ortalama 666 m/s hız~Deniz seviyesinde 2.24 Mach).
İlgili Olarak

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.