LENTATEK, KARGI’yı adı açıklanmayan bir ülkeye ihraç etti.
LENTATEK, adı açıklanmayan bir uluslararası müşteri ile “Dolanan Mühimmat Sistemleri” ihracat anlaşması imzalandığını duyurdu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Küresel ölçekteki konumumuzu güçlendirerek değişen harp sahasında önemli çarpan etkisine sahip dolanan mühimmatlarımız ile hem ülkemiz hem de müttefik ülkelerin ordularına en ileri teknolojileri sağlamaya devam ediyoruz. Ülkemizin ihracatına katkı sağlıyor olmaktan gurur duyuyor, her adımda, geleceğe yön veren teknolojilerimizi dünyayla buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
KARGI Kamikaze İHA, düşman entegre hava savunmasındaki radarları ve düşman satıhtan havaya silah sistemlerinin baskı altına alınması ve tahrip edilmesi amacıyla TÜBİTAK desteğiyle, yerli ve milli kaynaklarla geliştirilmiştir. Düşman hava sahasında uzun süre dolanarak, hava savunma radarlarını pasif kalmaya zorlayan KARGI, üzerindeki RF Arayıcı Başlık ile hedefleri tespit edip imha edebilecektir.
İlk başarılı uçuşunu 2018 yılında gerçekleştiren KARGI’nın yabancı menşeili bileşenleri yerlileştirme çalışmaları sonucunda, RF Arayıcı Başlık ve harp başlığına ek olarak, uçuş motoru, fırlatma motoru (roket motoru), bağlantı sistemi, pervane ve yakıt tankı gibi alt sistemleri de tamamen yerlileştirilmiştir. Bu bağlamda KARGI’da TEI tarafından geliştirilen TEI-PG50 motoru kullanılmıaktadır. TEI-PG50 motoru, 19 kg ağırlığa sahiptir ve 50 bg güç üretebilmektedir. Motor 30.000 ft irtifaya kadar kadar görev yapabilmektedir.
Buna ek olarak KARGI’nın elektrooptik sistem taşıyan varyantı da geçtiğimiz süreçte tanıtılmıştır. Gimbal mimaride kullanılan EO/IR görüntüleme sistemi; zırhlı/zırhsız araçlar, mühimmat depoları, düşman yapıları gibi kritik ama radar emisyonu olmayan kara hedeflerine arttırılmış etkinliğin yanında ikincil bir ISR kabiliyeti sağlayacaktır. İsrail menşeili IAI Harop kamikaze İHA’da da benzer şekilde hedeflerin tespiti, tehşisi ve takibi EO/IR sistemine dayalıdır ve Harop Azerbaycan Ordusu tarafından Ermeni unsurlara karşı aktif olarak kullanılmıştır.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı