Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne radar sistemlerini teslim etti.
Litvanya Savunma Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, radar ekipmanlarının Ukrayna Donanma’sının ihtiyaçları ve talebi üzerine Ukrayna’ya gönderildiğini söyledi. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas’ın açıklamasına göre, Litvanya’nın yeni yardım sevkiyatı ile ilgili “Ukrayna’nın deniz gözetleme yeteneklerini geliştirecek ve denizcilik durumsal farkındalığını artıracak” ifadelerini kullandı.
🇱🇹🇺🇦Lithuania continues to provide military assistance to Ukraine. @LTU_Army handed over its radar systems to the Ukrainian Naval Forces.
These radar systems are designed to provide maritime surveillance and develop maritime situational awareness capabilities.#StandWithUkraine pic.twitter.com/P29akpzeio
— Lithuanian MOD 🇱🇹 (@Lithuanian_MoD) September 27, 2023
Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas’ın yaptığı bir diğer açıklamada ise “Savaştan zarar gören Ukrayna için bu radar ekipmanı hem karasularının korunması hem de vatandaşlarının güvenliği açısından önemli olacak.” dedi.
Litvanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya gönderilen ekipmanın değerini veya miktarını açıklayamayacağını söyledi. Litvanya ayrıca Ukrayna’ya 2024-2026 dönemi için 200 milyon euro değerinde yeni bir askeri yardım paketi oluşturmuştu.
Ayrıca Litvanya Silahlı Kuvvetleri, gönderilen askeri teçhizat ve malzemeye ek olarak Ukraynalı askerlerin eğitiminde, tıbbi tedavi, rehabilitasyon ve uzman desteği de sağlıyor. Aynı zamanda Ukrayna’ya uluslararası yardım fonları vasıtasıyla maddi olarak da yardımda bulunmakta.
Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlar devam ediyor.
21 Haziran 2023 tarihinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan NATO zirvesinde müttefiklerin, Ukrayna’yı NATO standartlarına yükseltecek uzun süreli yardım paketini kabul edeceklerini söylemişti.
Alman Tagesspiegel gazetesine açıklamalarda bulunan Stoltenberg, “Zirve sırasında müttefikler, Ukrayna’yı NATO standartlarına yükseltecek uzun süreli yardım paketini kabul edecek. Bizim yardımımızla Ukrayna ordusu, eski Sovyet tarzı bir ordudan NATO standartlarına göre çalışan modern bir güce geçiş yapacak.” ifadelerini kullanmıştı.
Bu kapsamda Ukrayna ile siyasi ilişkilerin de yoğunlaştırılacağını vurgulayan Stoltenberg, ayrıca NATO ülkelerinin Ukrayna’ya kapsamlı askeri destek sağlamaya devam edeceklerini taahhüt etmelerini beklediğini dile getirdi.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.