Precision Strike Missile (PrSM), Lockheed Martin’in ABD Ordusunun PrSM programı için tasarlanmış yeni nesil, uzun menzilli hassas vuruş füzesidir. Bu yeni karadan karaya silah sistemi, 499+ kilometreye kadar hedeflere saldırmak, etkisiz hale getirmek, bastırmak ve yok etmek için gelişmiş yetenekler sunacak.
PrSM, Müşterek Kuvvet Komutanlığı’na artırılmış menzil, ölümcüllük, beka kabiliyeti sağlar. PrSM, mevcut eski duyarsız mühimmat ve misket bombası politikasına uygun Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) envanterinin yerini alacak.
PrSM’in Özellikleri
Lockheed Martin’in PrSM füzesi, duyarsız mühimmat itki sistemi ve PrSM hedef grubunu etkisiz hale getirebilecek kuvvetli duyarsız cephane yükü içerir. Ayrıca füze sistemi uygun tedarik ve işletme maliyetleri ile azami esneklik için açık sistem mimarisi tasarımına sahiptir, gelecekteki gelişmeler için modülerdir ve HIMARS ve M270 fırlatıcı sistemleri ile uyumludur.
PrSM, tugay, tümen, kolordu, ordu, müşterek/koalisyon kuvvetleri ve deniz-hava-kara görev kuvvetlerini tam, sınırlı veya seferi operasyonlarda desteklerken, uzun menzilli ve derin saldırı kabiliyetine sahip saha topçu imkanı sağlar. Bu gelişmiş yetenekler, çok alanlı işlemleri destekleyen operasyonların başarılı bir şekilde yürütülmesi için kritik öneme sahiptir.
PrSM için neler planlanıyor?
ABD Ordusu, Lockheed Martin’in hassas saldırı füzesini (PrSM), 30 Nisan 2020’de New Mexico’daki White Sands Missile Range Üssü’nde HIMARS fırlatıcısından ateşleyerek üçüncü bir test yaptı. Gelecekteki testlerin daha uzun menzilleri kapsaması planlanıyor. Futures Command ise, yetkililerin, uzun menzillerde hareketli zırhlı araçlara angaje olmak da dahil olmak üzere, PrSM’in gerçekte ne yapmasını istediklerini inceliyor.
Yaklaşık bir yıl içinde füzenin azami menzil artışı gerçekleşecek. Füze, önceki testlerde ise olması gerektiği gibi performans gösterdi. Bu noktada Lockheed Martin, 2020 Mart ayında Raytheon’un rekabetin dışında kalmasının ardından Ordu Taktik Füze Sistemini değiştirmek için yarışan tek şirket ancak, bu tekillik kalıcı olmayabilir.
ABD Ordusu tasarruf etmeyi umuyor
ABD Ordusunun sunduğu teklif talebinde 499 kilometre menzil istendi ancak hizmet, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekilmesi ışığında nihai menzilin 500 kilometreyi aşacağını tahmin ediyor. Ayrıca PrSM füzesi, yerini alması amaçlanan ATACMS sistemi tarafından kullanılan aynı HIMARS fırlatıcılarından atılacağından, ABD Ordusu maddi anlamda tasarruf etmeyi umuyor.
PrSM füzesi ile çalışmak, halihazırda ATACMS sistemi üzerinde çalışmaya alışmış askerler için yumuşak bir geçiş sağlayabilir. Teknikler, taktikler ve prosedürlerde bazı değişiklikler olacak olsa da ABD Ordusu ekipleri, çoğunlukla aynı yazılım, bilgisayar ve platformları kullanacak.