Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ülkemizde ilk defa yerli ve milli olarak geliştirilen Milli Gözetim Radarının (MGR) Gaziantep Havalimanı’nda yürütülen saha kabul çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkemizin ilk yerli ve milli PSR (Primary Surveillance Radar/Ana Gözetim Radarı) sistemi olan Milli Gözetim Radarının Gaziantep Havalimanı’nda yürütülen saha kabul çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. Radar, süreklilik testlerinin bitmesinin ardından hizmete girecek.
Açıklamada “Milli Gözetim Radarı/SSR MODE-S Araştırma Geliştirme Projesi” kapsamında geliştirilen sistemin, ülkenin bahse konu alandaki ihtiyaçlarını ve dış ülkelere bağımlılığı ortadan kaldıracağı vurgulandı.
Açıklamaya göre Milli Gözetim Radarı, 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasında gözetim aracı olarak kullanılacak. TÜBİTAK Bilişim, Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) iş birliğiyle yapılan sistemin tüm altyapısı ve yazılımı da milli olarak geliştirilen sistem, hava trafik kontrol hizmetlerinde ana/birincil ve ikincil gözetim radar fonksiyonlarını da sağlayacak.
Aynı proje kapsamında yine milli imkanlarla geliştirilen SSR MODE-S sisteminin entegrasyonu da devam ederken, entegrasyon çalışmasının 2022 yılında tamamlanması bekleniyor.
Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütünün (EUROCONTROL) tavsiyelerine uygun tasarlanan ve Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonunun (ICAO) standartlarını da karşılayan radar sayesinde, ithal edilen sistemlerin yerini yerli imkanlarla geliştirilen sistem almış olacak.
Milli Gözetim Radarı (MGR)
İlk tanıtımı 2015 yılında yapılan Milli Gözetim Radarı (MGR), Şubat 2020 tarihinde kurulmuştu. Devlet ve Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)’nin ihtiyaçları kapsamında, özellikle sivil havacılıkta kullanılmak üzere geliştirildi. MGR aynı zamanda askeri ve sivil birincil/ana gözetim radarı sistemlerinde kullanılabilecek.
MGR, tam yedekleme özelliğine sahip birincil/ana gözetim radarı PSR ve ikincil gözetim radarı SSR’den oluşuyor. PSR radarı, S-bantta çalışarak, yaklaşık 112 kilometre menzile ve 8,5 kilometre azimut kapsama alanına sahip. SSR radarı da MODE-S desteği sağlıyor. Bu sayede uçağın tescil işareti, mevkisi, irtifası ve hızı gibi bilgiler iletilebiliyor. Hareketli hedef takibi yapabilen algoritmaya sahip MGR, yağış konumu ve yoğunluğunu da ölçebiliyor.
Eş evreli ileri sayısal işaret işleme yöntemleri ile farklı hava koşullarında 60 deniz mili menzilde hava taşıtlarının tespitini ve takibini gerçekleştirip aynı anda 1000 adete kadar hedefin takibini yapabilmektedir.
Teknik Özellikler
- S-bant katı hal Doppler darbe radarı
- Eş evreli sinyal işleme
- Darbe sıkıştırma (nonlinear FM)
- PRI/PRF staggering/basamaklandırma
- Frekans basamaklandırma
- Doppler filtre bankası ve MTI
- Yağış durumu kanalı (6 seviye yağış durumu raporlama)
- Anten hüzmesi modifiye kosekant karelenmiş 45° dikey (alçak ve yüksek hüzme), 1,45° yatay
- Dairesel ve doğrusal polarizasyon
- Anten dönüş hızı >= 12 rpm
- Menzil: 60 nmi
- Menzil çözünürlüğü < 200 m
- Güç >=18 kW tepe
- PRF çoklu PRF (830 Hz ortalama)
- Doppler işleme > 4 bank Doppler filtreleme
- Hedef takip hız aralığı 60-300 m/s
- Azami hedef sayısı 1000
- Yağış kanalı çözünürlüğü 1,4°-0,95 nmi/6 seviye yağış bilgisi
- Arayüz PPI ve bakım-konfigürasyon konsolu
- Sistem arayüzü EUROCONTROL ASTERIX CAT240 video, CAT34 Service Messages, ASTERIX CAT48 Plot/Track
Yetenekler
- Hava hedeflerinin tespit ve takibi
- Yağış şiddetinin ve yağış bölgelerinin tespiti
- Kullanıcı dostu görsel arayüz tasarımı
- Statik (yer) kargaşa azaltma
- Radar uzaktan kumanda ve izleme
- Video kayıt ve yeniden oynatma
- ASTERIX formatında çıktıları raporlama
Milli Gözetim Radarı (MGR)’nın Gaziantep Havalimanı’nda faaliyete geçmesi ile birlikte ülkemizde ilk defa bir havalimanında “Yaklaşma Kontrol Hizmetleri” yerli ürünlerle sağlanmış olacak.
İlgili Olarak
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Bilişim hukuku ve Uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapıyor. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii alanları ile ilgileniyor.