Malezya, Kuveyt’in elinde bulunan 30 adet F/A-18 Hornet uçaklarını satın almak için son ABD onayını bekliyor.
Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri 2025 yılında Kuveyt Hava Kuvvetleri’nden 30 adet F/A-18C/D Hornet savaş uçağını satın almayı planlıyor. Army Recognition tarafından yapılan habere göre, söz konusu anlaşma birkaç yıldır müzakere ediliyor. Bu bağlamda gelinen noktada artık sadece Kuveyt ile ABD’den gerekli belgeler ve onaylar bekleniyor. Bahse konu alım Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri Çok Amaçlı Savaş Uçağı (MRCA) filosunu 2040 yılına kadar güçlendirme planının bir parçası olarak görülmektedir. Halihazırda Malezya Kraliyet Hava Kuvvetlerinin envanterinde 8 adet F/A-18/D Hornet bulunmaktadır.
Malezya’nın Kuveyt Hornet’lerini alma isteği 2017 yılına dayanıyor. O dönemde, ülke savaş uçağı filosunu takviye etme seçeneklerini araştırıyordu. Kraliyet Malezya Hava Kuvvetleri (RMAF) şu anda 1997 yılında edinilen 8 adet iki pilotluk F/A-18D Hornet uçağını, Butterworth Hava Üssü’ndeki 18. Filoda konuşlandırmaktadır. Yıllar içinde bu uçaklar aviyonik, iletişim sistemleri ve silah sistemlerinde yükseltmelere tabi tutulmuştur.

Ayrıca Müşterek kaska monteli nişangah sistemi (JHMCS) ve Link 16 veri bağlantısı entegrasyonu yapılmıştır. MRCA programı, başlangıçta Malezya’nın hava muharebe yeteneklerini modernize etmek için tasarlanmıştı. Ancak gecikmeler yaşandığı için, Kuveyt Hornet’lerinin alımı ara çözüm olarak görülmektedir.
Kuveyt ise, Körfez Savaşı’nın ardından teslim edilen 39 adet F/A-18C/D Hornet’i hala envanterinde bulunduruyor. Ülke, F/A-18E/F Super Hornet ve Eurofighter Typhoon gibi daha yeni uçaklara geçiş yapıyor. Bu nedenle eski Hornet filosunu satma kararı almıştır. Malezya, Ekim 2024’te Savunma Bakanı Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin’in Kuveyt’e yaptığı ziyaret sırasında bu uçaklarla ilgilendiğini resmi olarak belirtmiştir. Ziyaret sırasında Nordin, uçakları incelemiş ve Kuveytli yetkililerle görüşmelerde bulunarak müzakerelerin hızlandırılması amacıyla ortak bir komite kurulmasını sağlamıştır. Ancak uçakların satışı ABD’nin onayına bağlıdır.
Malezya’nın ara çözüm olarak uçak ihtiyacı
Malezya’nın bu alımı yapmasının başlıca nedenlerinden biri, MRCA programı beklenirken hava kuvvetlerindeki kabiliyet boşluklarını kapatmaktır. RMAF, özellikle lojistik kısıtlamalar nedeniyle bakım ve operasyonel zorluklarla karşılaşan Sukhoi Su-30MKM filosuyla ilgili sıkıntılar yaşamaktadır. Hornet filosunun genişletilmesi, operasyonel yeteneği sürdürmek için bir çözüm olarak görülmektedir.
Kuveyt Hornet’leri nispeten düşük uçuş saatine sahiptir ve iyi korunmuş durumdadır. Bu kapsamda Malezya’nın savaş uçağı filosunu genişletme açısından uygun bir seçenek olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca bakım ve operasyonları standardize etme fırsatı sunmaktadır.

Ancak alım, ABD onayı gerekliliği gibi zorluklarla karşılaşmıştır. ABD, Kuveyt Hornet’lerini Deniz Piyadeleri için de değerlendirmiştir. Tunus’un aynı uçakları satın alma niyeti olduğu söylenmektedir, bu da potansiyel rekabet yaratmaktadır. ABD’nin onay süreci, bazı gecikmelere neden olmuş olsa da, Malezya yetkilileri bir çözüm beklemektedir. Bir diğer zorluk, yaşlanan bir filoyu işletmenin getirdiği lojistik ve bakım yüküdür.
Malezya’nın mevcut Hornet’leri modernize edilmiştir. Ancak Kuveyt’in envanterindeki modeller daha erken bir üretim partisine aittir. Bu da yedek parça ve yazılım entegrasyonu konusunda uyumsuzluk sorunlarına yol açabilir. Eski uçaklarla filo genişletmek, operasyonel bütçeleri ve bakım kapasitesini de etkileyebilir.
İlgili Olarak
Türk Halk Edebiyatı Uzmanı
Savunma Sanayiine İlgili Bir Okur