Malezya, 400 adet 6×6 zırhlı personel taşıyıcıyı savunma envanterine dahil etmek için ihale açacağını duyurmuştu. IVECO Defence Vehicle şirketi eski UR425 Condor ve AFSV90’ın yerini alacak 6×6 zırhlı araç tedarikine yönelik ihaleye katılacağını duyurdu. IVECO Defence Vehicle söz konusu ihaleye VBTP-MR Guarani ile katılacağını bildirdi. İhaleye Hyundai Rotem’in K806 WAV, PT Pindad’ın Anoa 2, FNSS’in Pars III 6×6 ve General Dynamic Land Systems’in LAV III ile katılım sağlaması bekleniyor.
VBTP-MR Guarani
VBTP-MR Guarani, 6×6 zırhlı personel taşıyıcısıdır. Iveco ve Brezilya ordusu tarafından tüm EE-11 Urutu amfibi zırhlı personel taşıyıcısının yerini almayı amaçlayan Urutu III modernizasyon programının bir parçası olarak geliştirilmiştir. VBTP-MR’nin 8×8 versiyonu Iveco SuperAV’ın temelidir. Programa IMBEL, ELBİT, Usiminas ve Villares gibi diğer Brezilyalı Şirketler de katıldı.
K806 / 808
K806 / 808 zırhlı personel taşıyıcı, 6 × 6 ve 8 × 8 zırhlı araç ailesidir. Güney Koreli Hyundai Rotem şirketi tarafından 2012’te özel bir girişim olarak geliştirildi. Kore Ordusu, Savunma Satın Alma Programı İdaresi’ne göre, ABD Stryker tugay muharebelerinden sonra hızlı müdahale kuvvetleri oluşturmaya yardımcı olmak için 600 adet 6 × 6 ve 8 × 8 tekerlekli ZPT’lerini satın alma planını açıkladı. Hyundai Motor Group’un bir yan kuruluşu olan Hyundai Rotem, K808 / 806’yı Doosan Black Fox ve Samsung Techwin MPV ile rekabet halindeydi ve nihayet yarışmayı kazandı.
ANOA
Anoa, Endonezya’lı PT Pindad tarafından geliştirilen 6×6 zırhlı personel taşıyıcısıdır. Araç, Endonezya’ya özgü bir bufalo türü olan Anoa’nın adını almıştır. Prototip ilk olarak 5 Ekim 2006’da başkent Jakarta’nın doğusun tanıtıldı. Anoa’nın tasarımı, Endonezya ile de hizmet veren Fransa Renault tarafından tasarlanan VAB zırhlı personel taşıyıcısından lisanslanmıştır.
LAV III
Aslen Kanada Ordusu tarafından Kodiak olarak adlandırılan, General Dynamics’in Londra, Ontario merkezli bir yan kuruluşu olan General Dynamics Land Systems – Canada tarafından inşa edilen Hafif Zırhlı Araç (LAV) piyade savaş araçları ailesinin üçüncü neslidir. ilk olarak 1999 yılında hizmete girdi. Kanada’da LAV II ailesinden geliştirildi. Hem Kanada Ordusunun hem de Yeni Zelanda Ordusunun birincil mekanize piyade aracıdır. Aynı zamanda ABD Ordusu ve diğer operatörler tarafından kullanılan Stryker aracının temelini oluşturur.
PARS 6×6 III Taktik Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracı
Adını bir zamanlar Anadolu’da yaşayan sessiz, çevik ve yırtıcı bir leopar üründen alan PARS III 6X6; düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış, benzersiz özellikleri ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunan, günümüzün en gelişmiş teknolojilerini barındıran, taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracıdır.
25.000 kg azami yüklü ağırlığa sahip olan PARS III 6X6, dizel bir motorla donatılmıştır. 100 km/s hıza ulaşabilen araç %60 dik, %30 yan eğimde hareket edebilmekte, 70 cm yüksekliğinde dik engel ve 175 cm uzunluğunda hendek geçebilmektedir. Motor yerleşimi ve gözetilen dengeli tasarım sayesinde araç, birbirine çok yakın aks yüklerine sahiptir. Bu tasarım yaklaşımı; araca gevşek ve yumuşak zeminde dahi rahat hareket edebilme, yüksek hızlarda artan yol tutuşu ve kısa frenleme mesafesi gibi kabiliyetleri kazandırmıştır. Aracın aksları gerektiğinde kilitlenebilmektedir. Merkezi teker şişirme sisteminin yeteneği, farklı arazi koşullarında sürücüye lastik basınçlarını ayarlama imkânı verir.
Malezya’ya AV-8 Gempita İhracatı
FNSS, Malezya Silahlı Kuvvetleri için 12 değişik konfigürasyonda 257 adet 8×8 Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracının (AV8) geliştirme ve üretimini kapsayan ihaleyi kazanmıştı. İhale bedeli 559 Milyon ABD Doları olarak açıklanmıştı. Bu ihracat sözleşmesi Türkiye’den tek kalemde gerçekleştirilen en büyük kara savunma sistemi ihracat sözleşmesi olma özelliği taşıyor.
FNSS PARS 8×8 Tekerlekli Zırhlı Aracı baz alınarak geliştirilen araçlar, FNSS ve DEFTECH mühendislerince Malezya Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları gözönüne alınarak yeniden tasarlanarak Malezya’da üretiliyor. Proje DEFTECH firmasına teknoloji transferini ve araçlar geliştirilip üretildikten sonra üçüncü ülkelere satış hakkını da kapsıyor. FNSS proje çerçevesinde araçların geliştirilmesi, araç platformlarının ortak üretimi, alt sistem entegrasyonu ve sistem performansından sorumlu.
İlgili Olarak
Brezilya ilk VBTP-MR Guarani zırhlı personel taşıyıcı araçlarını teslim aldı