Mali Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, silahlı kuvvetleri desteklemek için ikinci Airbus C295 nakliye uçağını tedarik etmek istiyor
Airbus tarafından 2 Aralık 2020’de yapılan basın açıklamasına göre Mali Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, nakliye konfigürasyonunda ek bir Airbus C295 uçağı siparişi verdi. 2021’de teslim edilmesi planlanan ikinci C295 nakliye uçağı 2016 yılında teslim edilen ilk uçakla birlikte silahlı kuvvetlerin faaliyetlerini destekleyecek. 2016 yılı Aralık ayında teslim edilen ilk C295 nakliye uçağı Mali Silahlı Kuvvetleri bünyesinde birçok görevde yer aldı. Açıklamada da yer aldığı üzere bahse konu görevler kapsamında ilk C295 nakliye uçağı ile dört yıldan kısa bir sürede 1.770 uçuş saati gerçekleştirilirken, 38.000 yolcu ve 900 ton kargo taşındı.
Bahse konu tedarik sözleşmesi ayrıca hem uçak için yedek parçalar hem de uçuş ve bakım ekipleri için eğitim içeren entegre bir lojistik destek paketi içermektedir. Tedarikle ilgili olarak Mali hükümetinin, ülkenin kuzey bölgelerindeki izole alanların geliştirilmesi için operasyonları ve eylemleri destekleyen hayati bir bağlantı sağlayacağı ifade edilmektedir. Airbus Defence & Space Pazarlama ve Satış Müdürü Bernhard Brenner, Mali’nin ikinci C295 nakliye uçağı tedariki ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,
“Bu tekrarlanan sipariş, uçağımızın mükemmel yeteneklerini ve performansını gösteriyor. C295, Cezayir, Mısır, Gana, Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Mali’ye kadar geniş bir bölgede sipariş edilen 37 uçakla Afrika’da 21. yüzyılın standart taktik platformu haline geliyor.”
ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA)
25 Nisan 2013 tarihinde Birleşmiş Milletler’in 2100 numaralı kararı ile siyasal sürecin desteklenmesi ve güvenlik kaynaklı bazı görevlerin icra edilme amacıyla Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) kurulmuştur. Misyon, Mali’nin istikrara kavuşturulmasına yönelik geçici otoriteleri destekler ve bu otoriteleri geçiş haritasını desteklemeye davet eder.
25 Haziran 2014’te oy birliği ile alınan 2164 numaralı karar ile Misyon, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasına, istikrarlı bir ortamın oluşturulmasına, ulusal siyasal diyalog ve uzlaşı ortamına yardımcı olmaya, devlet otoritesinin yeniden kurulmasına yardımcı olmaya, insan haklarının iyileştirmesine ve korunmasına yönelik yetkilendirilmiştir.
Mali’de Yaşanan Gelişmeler Hakkında
Almanya, Mali Ordusu’na 29 adet 4×4 Casspir zırhlı personel taşıyıcısı hibe etti. Ayrıca, 4.100 kurşun geçirmez yelek, 4.300 bot ve 2.700 balistik miğfer da hibe edildiği belirtildi. Almanya’nın Mali’ye daha önce de ekipman sağladığı ve Haziran 2018’de diğer ekipmanlarla birlikte 25 Mercedes kamyon teslim ettiği de biliniyor.
Almanya’nın dışında Mali ordusuna zırhlı araç hibe eden ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor. BAE, STREIT Group – Typhoon 4×4 MRAP tipi zırhlı araçlardan 30 adet hibe etti.
Katar, terörden etkilenen ülkelere yaptığı yardımlarını Mali’de de sürdürdü. Katar Savunma Bakanlığı, Mali’ye 24 adet Storm 4×4 zırhlı araç hibe etmişti.
Estonya Ordusu, Milrem Robotics üretimi TheMIS İKA’sını ilk kez Mali’de test etti. Mali’de hizmet veren Estonya Savunma Kuvvetleri’nin (EDF) ”Estpla-32” Piyade Birliği, İKA’nın çatışma alanında piyadeleri destekleme kapasitesini hem taktik hem de teknik açıdan test ediyor.
Milrem Robotics firması konuyla ilgili yaptığı açıklamada,“Mali, TheMIS’deki teknolojiyi test etmek için mükemmel bir yer. Birliklerimizi desteklemenin yanı sıra, Barkhane Operasyonunda aracın güvenilirliği, kullanım kolaylığı ve taktiksel kullanımı hakkında çok fazla olumlu geri dönüş aldık.” dedi.
İlgili Olarak
Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA)
Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.
Milli Savunma Üniversitesi- Yüksek Lisans