Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Mali’de yürütülen MINUSMA’nın görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına karar verdi.
MINUSMA, Afrika Birliği Misyonu olan ve Afrika’nın mali liderliğindeki Uluslararası Destek Misyonu’nun (MISMA) yerine geçerek 7 yıldır BM Barış Gücü tarafından yürütülüyor.
25 Nisan 2013 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2100 sayılı kararı kabul ederek Mali’de Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu oluşturuldu. Bu kapsamda MINUSMA, Mali’deki yapısal konular, etkisiz yönetim, iç çatışmalar (özellikle ülkenin kuzeyi) bu kriz için tetikleyici bir rol taşımaktadır ve bölgeye bu yüzden Birleşmiş Milletler müdahale etmiştir.
Ocak 2013’ün başında, ülkede şiddetlenen ve gittikçe artan terör eylemleri ve çatışmaların artmasıyla ve Konna kentinin silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesi sonrası Fransa’dan yardım talebinde bulunuldu. Yardım talebi ile Fransa bölgede Serval Harekâtını başlattı, Ocak 2013’te Malili savunma ve güvenlik güçlerini desteklemek için başlatıldı.
Bu operasyonlar boyunca zırhlı araç üreticisi Arquus firması, Serval Harekâtına katılan araçların %95’ini temin ederek bölgedeki harekâta yakından destek oldu. Günümüzde, Afrika’da Arquus üretimi birçok aracı görmek hala mümkün.

Mart 2020 tarihi itibarıyla MINUSMA kapsamında 15.610 kişi Mali’ye konuşlandırılmıştır. Bu konuşlandırılan personellerden 170’i Birleşmiş Milletler gönüllüsü, 1.421’i ise sivildir.
MINUSMA misyonu kapsamında konuşlandırılan 209 kişi hayatını kaybetti.
Misyonun finanse edilme yöntemi ise, BM Genel Kurul’u tarafından yıllık bazda onaylanan ayrı bir hesapla finanse edilerek gerçekleştirilmektedir. 2020 yılında onaylanan bütçe ise 1.221.420.600 ABD Dolarıdır.
MINUSMA Görev Bilgi Dokümanı
https://peacekeeping.un.org/sites/default/files/minusma.pdf
MINUSMA

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.