Euronaval-Online fuarı vesilesiyle MBDA, yeni VL MICA NG hava savunma sisteminin lansmanını yaptı.
VL MICA NG sistemi, 2018’de öncelikle Fransa’nın Rafale savaş uçağını donatmak için geliştirilmeye başlayan MICA NG hava savunma füzesinin mevcut VL MICA sistemine entegrasyonuna dayanıyor. Dünya çapında 15 silahlı kuvvet tarafından deniz veya kara tabanlı versiyonları benimsenen VL MICA sistem ailesi sonuç olarak gelecekteki tehditlere karşı gelişmiş potansiyelden yararlanacaktır.
VL MICA NG sistemi hakkında MBDA CEO’su Eric Béranger şunları söyledi: “New Generation MICA füzesinin iki yıllık geliştirilmesinden sonra, bu yepyeni havadan havaya füzenin performansı hakkında derin bir anlayış elde ettik. Bu, güvenle, VL MICA satıhtan havaya savunma sistemlerine entegrasyonunu pazarlamamıza olanak tanıyor. İki nesil füze arasındaki tam uyum, silahlı kuvvetlerin onları mevcut sistemleriyle birleştirmesine ve böylece yatırım getirilerini maksimize etmesine izin verecek.”
İçerdiği teknolojik yenilikler sayesinde, yeni VL MICA NG sistemi tipik olmayan hedeflerin (İHA’lar, küçük uçaklar) yanı sıra giderek daha düşük gözlemlenebilir kızılötesi ve radyo frekansı izleri ile karakterize edilen geleceğin tehditlerini ele almak için gelişmiş yetenekler sunar. Ayrıca, mevcut VL MICA sistemi tarafından halihazırda ele alınan ‘konvansiyonel’ hedefleri (uçaklar, helikopterler, seyir füzeleri ve gemisavar füzeler) daha uzun mesafelerde önleyebilecek.
MICA NG mühimmatının boyutlarının değişmeden kalması mevcut VL MICA rampalarına entegre edilmesine izin veriyor. Mevcut füze veri bağlantı mekanizmaları, füzelerin artan kinematik performansıyla uyumludur ve mevcut VL MICA sistemlerinin basit yazılım güncellemeleriyle VL MICA NG standardına yükseltilmesine olanak tanır.
MICA NG Füzesi
Tamamen yeni bir tasarıma dayanan MICA NG füzesi, MICA hava savunma füzesini çeyrek asırdır başarılı kılan dış boyutları ve konsepti miras alıyor. Bu konsept, MICA’nın aynı ortak füze gövdesi üzerinde bir kızılötesi veya radyo frekansı arayıcıya sahip olduğu anlamına gelir ve operatörün ateşleme anında düşman tarafından benimsenen taktiklere yanıt vermek için en iyi seçeneği seçmesine izin verir.
MICA NG’de, bir matris sensörüne dayalı yeni bir kızılötesi arayıcı daha yüksek hassasiyet sağlarken, AESA ile birlikte yeni bir radyo frekansı arayıcısı, akıllı algılama stratejilerini mümkün kılmaktadır.
Elektronik bileşenlerin daha düşük hacmi, MICA NG’nin daha fazla yakıt taşımasını sağlayarak, menzilini önemli ölçüde artırıyor ve yeni çift darbeli roket motoru, uçuşunun sonunda füzeye ek enerji sağlayacak, manevra kabiliyetini artırıp, hedefleri uzun menzilden engelleme yeteneği sağlıyor.
Karadan havaya modunda, MICA NG, 40 km uzaktaki hedefleri önleyebilecek. Son olarak, mühimmatın yaşam döngüsü boyunca durumunu izleyecek dahili sensörler sayesinde bakım maliyetleri önemli ölçüde azalacak.

Dış Haberler Editörü