Türk savunma ve havacılık sektörünün henüz el atmadığı alanlarda, yenilikçi ve rekabetçi ürünler geliştirme vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Meteksan Savunma, 13-15 Eylül tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek SAHA EXPO’dan yeni iş birlikleri ile dönmeyi hedefliyor.
Meteksan Savunma Genel Müdürü Tunç Batum, SAHA EXPO katılımları ile ilgili şunları söylüyor: “Meteksan Savunma olarak, özellikle platformlara yönelik, ileri teknoloji içeren alt sistemler tasarlıyor, geliştiriyor ve üretiyoruz. Savunma ve havacılık alanında, açık ve örtülü ambargoların uygulandığı bir dönemde, sektör firmaları ile daha fazla çalışmak; sektördeki sinerjiyi arttırmak arzusundayız. Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda, milli savunma ve havacılık sanayimizin gelişmesi ve yerli ürünlerin sayısının attırılması için, elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bu düşüncelerle SAHA İstanbul’a üye olduk ve SAHA EXPO’yu da bu düşüncelerimizi gerçekleştirebileceğimiz bir platform olarak görüyoruz. SAHA EXPO’da, Türk savunma ve havacılık sanayisini daha ileri nasıl götürebiliriz diye düşünen tüm paydaşlarımızla bir araya geleceğiz ve inanıyorum ki yeni ve sürdürülebilir iş birliklerinin temellerini atacağız.”
Öz kaynaklar ile Ar-Ge ve üretim
Meteksan Savunma, Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi’ni, yenilikçi bir yaklaşımla; gelişen ihtiyacı öngörerek ve herhangi bir proje almadan, öz kaynakları ile geliştirdi ve ailenin ilk üyesi Retinar PTR’nin lansmanını, 21 Kasım 2014’te gerçekleştirdi. İlerleyen süreçte, radarı, Türkiye ve dünyada farklı kullanıcıların ilgisine sunan Meteksan Savunma, gelen yorumlarla ürün ailesi daha da geliştirdi. Dünya pazarına, Türk mühendislerinin, ileri teknolojiye sahip, özgün bir ürünü olarak çıkan Retinar, 2017 yılının Ağustos ayında, dost ve müttefik bir ülkeden ilk siparişini aldı. Bu yılın Nisan ayında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da kullanılmaya başlanan Retinar, Temmuz ayında ise bir Avrupa ülkesi için sipariş edildi. Böylece, Meteksan Savunma’nın, inisiyatif alarak geliştirdiği yerli ve milli çözüm Retinar, önemli bir ihtiyaç için aranan ürün olduğunu gösterdi.
Meteksan Savunma, Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi’nin, zaten yüksek olan yerlilik oranını, daha da arttırmayı hedefliyor. Firmanın faaliyet alanında bulunmayan, Retinar OPUS’taki elektro-optik kamera gibi bileşenlerin, yurt içi iş birlikleri ile yerlileştirilmesi konusunda da çalışmalar sürüyor. Ayrıca, Retinar ürün ailesi üzerine şekillendirdiği KAPAN Drone Savar Sistemi gibi çözümlerde de yerli firmalarla iş birlikleri yapıyor.
Meteksan Savunma, SAHA EXPO’da, ziyaretçilerini, H-08 numaralı standında ağırlıyor
Retinar Ürün Ailesi
Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi, Meteksan Savunma’nın, MİLDAR projesi ile elde ettiği milimetre dalga radar teknolojileri ile 2010’lu yıllarda gündemin üst sıralarına taşınan çevre güvenliği ihtiyaçlarının bir araya gelmesi ile ortaya çıktı.
Retinar ürün ailesi, hâlihazırda; Retinar PTR, Retinar PTR-X ve Retinar OPUS’tan oluşuyor. Ailenin üyeleri, kullanım alanlarına göre farklı özellikler taşıyor. Örneğin, kırsal arazide mobil olarak gözetleme yapılması gerektiğinde, en uygun çözüm olarak Retinar PTR öne çıkıyor. Batarya ile çalışan Retinar PTR, 2 adet sırt çantasında taşınabilecek kadar küçük ve hafif.
Kritik tesis güvenliği söz konusu olduğunda ise Retinar PTR-X devreye giriyor. Ailenin diğer üyeleri gibi, mevcut veya yeni kamera sistemleri ile birlikte çalışabilen bu çözümde, her bir radar, çok sayıda kamerayı yönlendirebiliyor. Havalimanları, enerji tesisleri, askeri tesisler gibi tüm kritik tesislerde sabit kullanım için uygun olan Retinar PTR-X, gerektiğinde araç üstünde de kullanılabiliyor.
Termal ve gündüz kamera sisteminin radar ile birlikte kullanıldığı Retinar OPUS ise gerekli hâllerde, sabit olarak da kullanılabiliyor.
Retinar OPUS, her tür tesis için giderek daha büyük tehdit hâline gelen, özellikle küçük İHA’ların tespit edilmesi amacıyla da etkin şekilde kullanılabiliyor. Meteksan Savunma, bu kapsamda, Retinar OPUS üzerinde şekillendirdiği KAPAN Drone Savar Sistemi’ni geliştirdi. Meteksan Drone Savar Sistemi videomuzu izleyebilirsiniz:
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.