Milli İstihbarat Gemisi TCG UFUK’un da katılımıyla Mavi Vatan-2022 Tatbikatı başladı
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 122 geminin, 14 Deniz Karakol Uçağı, 14 İHA vd. katılmasının planlandığı Mavi Vatan-2022 Tatbikatı’nın başladığı duyuruldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada,
“Deniz Kuvvetlerimizin 11-21 Nisan 2022 tarihleri arasında Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilmesi planlanan Mavi Vatan-2022 Tatbikatı başladı. Tatbikata; 122 gemi, 41 hava unsuru, amfibi deniz piyade birlikleri ve amfibi hücum timleri, SAT ve SAS görev timleri ile kıyı birlikleri, diğer Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşları katılıyor.”
ifadelerine yer verildi.
Mavi Vatan-2022 Tatbikatı’na Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK’ta katılıyor. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından STM ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesinde inşa edilen İstihbarat Gemisi UFUK, 14 Ocak 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldı törenle İstanbul Denizcilik Tersanesinde hizmete alınmıştı.
Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591) 14 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Tuzla’daki İstanbul Denizcilik Tersanesinde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete girdi. Törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz katılım sağladı.
GEMİ GENEL ÖZELLİKLERİ |
Tam Boy : 99,5 m |
Azami Genişlik : 14,4 m |
Personel Sayısı : 110 |
Denizde Kalma : 60 gün |
Deplasman : 2250 Ton (yaklaşık) |
Helikopter : 10 tonluk bir helikopter inişi |
SSB Projesiyle; STM Ana Yükleniciliğinde inşa edilen gemide görev alan alt yükleniciler:
İstanbul Denizcilik Tersanesi: Geminin inşa edildiği tersane
ASELSAN: Gemide yer alan Görev Sistemlerinin tasarım, üretim ve entegrasyonu (Radar, Muhabere, Gemi Seyir Sistemleri)
HAVELSAN: ADVENT Savaş Yönetim Sistemi, Gemi Veri Dağıtım Sistemi, Gemi Entegre Bilgi Sistemi, CCTV Sistemi, Mesaj İşletim Sistemi.
İŞBİR: Gemide yer alan jeneratör üretimi
ANEL: Gemi elektrik sistemi altyapısının tasarlanması, tedarik, üretim ve entegrasyonu
YALTES: Entegre Platform kontrol ve izleme sistemi ve gemide yer alan konsolların tasarım ve üretimi
Yaklaşık 194 yerli firmanın katkı verdiği UFUK Gemisinin yerlilik oranı yüzde 70’e ulaştı.
Türk İstihbarat Gemisi TCG UFUK
TCG UFUK, 99,5 metre uzunluğunda. Tam deplasmanı 2 bin 400 ton olan gemide yer alan dört adet 750 kVA gücündeki elektrik jeneratörleri de İŞBİR firmasında üretildi.
SIGINT ve ELINT gibi görevleri de icra edebilen ve saatte 18 deniz mili azami sürate erişebilen gemi, 30 blok hâlinde inşa edildi. Üzerinde ÇAFRAD radar sistemine benzer bir anten donanımı bulunan gemi, 10 ton sınıfı helikopterlerin iniş-kalkışına uygun bir pisti de mevcut. Zorlu iklim ve deniz koşullarında görev yapabilme kabiliyetine sahip olan TCG Ufuk, 45 gün boyunca açık denizde kesintisiz olarak görev yapabiliyor.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.