Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nın konuğu olan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli savunma sanayii alanında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Savunma sanayii alanında 2002’den sonra başlatılan millileştirme hamlelerinde çok önemli mesafeler alındığını belirten Canikli, “2002 yılına baktığınız zaman yerli ve milli olarak ürettiğimiz, teknoloji içeren hemen hemen hiçbir savunma ürünü yok sadece iki üç tane basit obüs var” dedi.
Pulat Aktif Koruma Sistemi tanklara monte ediliyor
Fırat Kalkanı Harekatı’nda 70 adet tankın isabet aldığını ifade eden Canikli, Zeytin Dalı Harekatı’nda ise 5 veya 6 adet tankın isabet aldığını bunlardan birinin kullanılamaz hale geldiğini daha sonra tank zırhlarını güçlendirdikleri bilgisini paylaştı. Ayrıca anti tank füzelerinin tanka ulaşmadan imha etmek amacıyla bir AKKOR Projesi’nin başlatıldığını fakat uzun vadeli bir proje olduğunu belirten Canikli acil ihtiyaç için bir Aktif Koruma Sisteminin geliştirildiğini, testleri tamamlanan sistemin tanklara monte edildiğini açıkladı.
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarında etkin olarak kullanılan Fırtına Obüsünün motor hariç tamamen yerli olduğunu vurgulayan Bakan Canikli, Fırtına’nın çok talep gördüğünü ve satışının gündeme geldiğini fakat motordan dolayı Almanya’nın ihracata izin vermediğini ifade etti.
Mühimmatlar güdümlü hale getiriliyor
Harekatlarda Çok Namlulu Roketatar Sistemlerinin de yoğun kullanıldığını belirten Canikli 60km ve 90km menzilli ÇNRA Sistemlerinin de kısa süre içinde geliştirileceğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Sistem olarak da bizim hoşumuza giden bir sistem, onu çok daha teknolojik hale getirip, hatta dünyanın hiçbir ülkesinin sahip olmadığı şekilde, şuanda onların mühimmatının da INS ve GPS güdümlü (Ataletsel Navigasyon Sistemi ve Küresel Konumlama Sistemi) hale getirmek için çalışma başlattık. Bu teknolojinin son noktası. Fırtına Obüsünün ve tank mühimmatının da güdümlü hale getirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Sadece INS, GPS değil ayrıca Lazer İşaretleyici Sistemi de kullanıyoruz, onu kısa süre içinde halledeceğiz, diğerleri biraz zaman alacak. Dünyada gelişmiş ülkeler şuanda buna çalışıyorlar ve biz orada teknolojiyi yakalamış durumdayız, güdüm konusunda gerçekten çok iyiyiz.”
Bakan Canikli, “Savunma sanayiindeki gelişmenin en önemli şahidi Fırat Kalkanı Operasyonu ve Zeytin Dalı Operasyonu’nun bizzat kendisidir.” dedi.
“Çok da büyük paralar ödedik”
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli İsrail’den alınan Heron İHA’lar hakkında şunları söyledi:
“Çok da büyük paralar ödedik ama hiçbir zaman etkili bir şekilde kullanamadık. Arızalandığında teknisyenler 6 aydan önce gelmedi. Başındaki kullanıcılar da İsrail’den geldi, bizim kullanımımıza vermediler. Dolayısıyla bu ürünlerin ürettiği istihbarat bilgiler, fotoğraflar hepsi önce İsrail’e gitti, oranın süzgecinden geçtikten sonra bize geldi. Daha sonra bu gelen bilgilerin yüzden 90’ının yanlış olduğunu öğreniyoruz. Tabi Hava Kuvvetlerimiz bu gelen bilgilere göre oradaki koordinatlara göre bombalamaları yaptı dolayısıyla dağı taşı bombaladığımızı o zamanlar sonradan anlamış bulunuyoruz.”
“Şu anda birçok ürünü, silahı, mühimmatı, parasını verdiğimiz halde dostlarımızdan ve müttefiklerimizden alamıyoruz. En azından geciktiriyorlar. Silah ve mühimmat üretiminde kullandığımız bazı yedek parçalarda da örtülü ambargo ile karşı karşıyayız. Amerikan firmaları, Alman firmaları, Avusturya firmaları…”
“SİHA’lar %96 oranında yerli”
Bakan Canikli, Silahlı İnsansız Hava Aracının (SİHA) yüzde 96 oranında yerli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
Geliştirilen İHA hakkında bilgiler veren Canikli; “Bu geliştirilen İHA, tamamen yerli, muhteşem bir ürün gerçekten, 16 bin feetten tabiri yerindeyse yerdeki toplu iğneyi görebilen, izleyebilen bir teknolojiye sahip, ayrıca çok daha uzun süre havada kalabiliyor, silahlı olanda 8km menzilli 2 tane füzesi var. O füzeler de MAM-L ve Cirit Füzeleri, onlar da tamamen yerli, hedef 8km ve daha az menzildeyse kendisi ateşliyor ve anında imha ediyor. Üzerindeyse havadaki F-16’lara koordinatları bildiriyor.”
4.5 Tonluk AKINCI Taarruzi İHA’lar 2020’de geliyor.
SİHA’da ulaşılan teknolojinin şuanda dünyanın en iyilerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Canikli, Dünyanın gelişmiş ülkeleri de bu noktada dedi. Yine dünyanın belli başlı ülkelerinin üzerinde çalıştığı şuanki SİHA’ların bir üst modeli olan 4.5 tonluk versiyonu üzerinde de çalışıldığını belirten Canikli, AKINCI ismi verilecek taarruzİ SİHA’lar için bir firmayla sözleşme imzalandığını, ilk teslimatın 2020’de yapılacağını açıkladı.
SİHA’lara yurt dışından çok fazla talep olduğunu ifade eden Canikli, Doğu Avrupa’dan bir ülke ile görüşüldüğü bilgisini paylaştı.
Dünya’da İnsansız Savaş Uçağı modelleri üzerine çalışmaların olduğu belirten Canikli, diğer ülkelerin çalışmalarının takip edildiğini ve yerli olarak çalışmaların başladığını ifade etti.
TF-X ilk uçuşu 2026’da yapacak
Milli Muharip Uçak TF-X hakkında da açıklamalarda bulunan Canikli 2026’da ilk uçuşunun yapılacağını, motorunun İngiliz Rolls Royce firması ile birlikte geliştirildiğini, tasarımının ise İngiliz BAE firması ile birlikte yapıldığını belirterek sonunda tasarım dahil tüm teknolojiye sahip olunacağını bilgisini paylaştı.
Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın klasikler arasına gireceğini ifade eden Canikli, MPT-76’nın NATO standartlarının tamamını taşıyan tek tüfek olduğunu özellikle Özel Kuvvetlerin kullanım sonuçlarını aldıklarını ve başarılı bir şekilde kullanıldığını vurguladı. MPT-76’nın Katar, Somali ve diğer ülkelerdeki Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine gönderildiği bildiren Canikli ayrıca başka ülkelere de denenmesi için gönderildiğini açıkladı.
Hava hedeflerine karşı 15km menzilli Hisar A Hava Savunma Sisteminin yapıldığını ifade eden Canikli, 25km menzilli Hisar-O’nun testlerinin devam ettiğini ayrıca 70-90km menzilli Hisar-U’nun çalışmalarına başlandığını belirtti.

Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.