Avrupa’nın önde gelen robotik ve otonom sistem geliştiricisi Milrem Robotics, Marduk Technologies ile otonom C-UAS platformu çalışmalarını başlattı.
Milrem Robotics ile Marduk Technologies şirketleri, seyyar ve otonom Mukabil İnsansız Hava Sistemi (C-UAS: Counter Unmanned Aerial System) platformu geliştirmek için çalışmalara başladı. Avrupa’nın önde gelen robotik ve otonom sistem geliştiricisi Milrem Robotics, söz konusu projede ortağı olan Marduk Technologies ile dolanan mühimmat ve gözetleme amaçlı kullanılan insansız hava araçlarına karşı koruma sağlayan bir platform geliştirmeyi hedefliyor.
Ortak bir şekilde geliştirilen sistem, elektro-optik C-UAS platformu Marduk Shark ve THeMIS insansız kara aracını (İKA) barındırıyor. Bahse konu seyyar çözümün, cephe hattı kuvvetlerine, dolanan mühimmatları ve diğer uçan nesneleri doğru bir şekilde algılama, sınıflandırma ve hedefleme konusunda kabiliyet kazandırması planlanıyor. Platform, en gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenimi modellerini kullanıyor.
Seyyar Mukabil İnsansız Hava Sistemi platformu farklı; radar, radyo frekans algılayıcı, sinyal bozucu, lazer vd. sensörler ve efektörler yardımıyla kinetik olan/olmayan silah sistemleriyle entegre edilebilir.
Halihazırda çoğu Mukabil İnsansız Hava Sistemi çözümü sabit olarak kullanılmaktadır. Ancak otonom yeteneklere sahip seyyar platformların kullanılması, tehdit değerlendirmesine göre savunma kuvvetlerine bahse konu sistemleri yeniden konumlandırma esnekliği kazandırır. Seyyar kabiliyet, ayrıca çeşitli mevkilerdeki kuvvetler için erken uyarı kabiliyeti sağlar.
Marduk Technologies CEO’su Martin Simon, “Hareket halindeki cephe hattı kuvvetleri, en çok düşman İHA’larının saldırılarına maruz kalıyor. Seyyar otonom C-UAS platformu, müşterilerimize ek bir koruma katmanı sağlıyor ve ürün portföyümüzü genişletiyor. Bu da müşterilerimiz için daha fazla yetenek sunmamızı sağlıyor.” dedi.
Milrem Robotics CEO’su Kuldar Väärsi ise “C-UAS ile donatılmış otonom İKA’lar, daha iyi durumsal farkındalık ve güç koruması sağlarken kuvvetlerin ana görevlerine, yani düşmanla çatışmaya odaklanmalarına izin veren yeni bir yetenek kazandırıyor.” şeklinde konuştu.
Marduk Technologies
Marduk Technologies, bir teknoloji şirketidir. Son kullanıcılar için kullanıma hazır çözüm olarak gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarına dayanan Mukabil İnsansız Hava Sistemini ve farklı efektörlerle otomatik entegrasyonunu sağlar.
Marduk, Estonya Savunma Bakanlığı tarafından bağış ile ödüllendirildi. Ayrıca NATO siber tatbikatlarına katıldı ve Ämari’deki NATO hava üssünde kullanıldı.
Yapay zekayı mümkün kılan teknolojilerdeki kayda değer ilerleme, günümüzde tek bir platform üzerinden, birbirinden farklı olan çözümlere de olanak sağlıyor. Milrem Robotics’in çalışmalarını incelediğimizde karşımızda THeMIS platformu üzerinden birden fazla farklı çözümler olduğunu görmekteyiz. Milrem Robotics, 2020 yılının Ekim ayında İsrail merkezli İnsansız Hava Aracı(İHA) sistemleri geliştiren UVision adlı şirket ile sözleşme imzalamıştı. Söz konusu sözleşmenin kapsamı İKA’lara monteli dolanan mühimmat multi kanister lançer geliştirmeyi içeriyordu. Bu gelişmeleri irdelediğimizde İKA’ların görev alanlarının giderek genişlediğini görüyoruz.
İlgili Olarak
MILREM Robotics’in Type-X Robotik Muharebe Aracı IDEX-2021’de
Türk Savunma Sanayi özelinde İnsansız Kara Araçları Araştırmacısı.