Avrupa’nın insansız kara araçları geliştirmede öncü kurumu olan Milrem Robotics ve köpüklü yangın söndürme teknolojileri uzmanı InnoVfoam en zorlu ortamlarda itfaiyecilere yardımcı olacak ve hatta yerine geçebilecek robotik yangınla mücadele sistemleri geliştiriyor.
Ortak yürütülen yangınla mücadele çözümleri, Milrem Robotics insansız kara aracı (İKA) Multiscope Rescue ve InnoVfoam’ ait özellikle de köpük oranlayıcı veya yangın monitörü gibi çeşitli sistemlerin kombine edilmesi ile ortaya çıkıyor.
Yangın söndürme İKA’ları, termal ve kızılötesi gibi kameralarla ve ek olarak gaz veya kimyasal sızıntıları algılayabilen sensörler aracılığıyla çalışma alanına tam bir genel bakış sunarken güvenli bir mesafede kalan itfaiyeciler tarafından uzaktan komuta edilmektedir.
İKA’da mevcut faklı kameralar ve yangının mükemmel bir genel görünümünü korurken aracın pozisyon değiştirmesine izin veren monitörler sayesinde yangın monitörleri, İKA’dan bağımsız olarak kullanılabilir. Sistem ayrıca ek önleyici ve baskılama sistemler ve otonom fonksiyonlarla tamamlanabilir.
Milrem Robotics CEO’su Kuldar Väärsi, “Şehirdeki yangınlara ek olarak her yıl çevreyi, yerli halkın hayatını ve özellikle itfaiyecileri tehlikeye atan büyük ölçekli orman ve doğa yangınları da olabilmektedir. InnoVfoam ile geliştirdiğimiz sistemler, itfaiyecilerin karşılaştığı tehlikeleri azaltabilir ve yangınları daha hızlı kontrol altına almaya yardımcı olabilir.” ifadelerini kullandı.
Multiscope Rescue, 1200 kg maksimum taşıma kapasitesine ve 21 000 N çekme kuvvetine sahiptir. Bu özelliği sayesinde, köpük veya su tankları da dahil olmak üzere yangın söndürmede kullanılan çok sayıda spesifik yükler ve durumun daha iyi takibi için araca bağlı dronelar ile donatılabilir.
İtfaiye İKA’ları, daha büyük araçlarla erişilemeyen veya itfaiyecilerin üzerine çökebilecek yapılara girmek ve alanlara ulaşmak için ağır yangın hortumları sağlayabilir. Orman veya doğa yangınları durumunda, robot itfaiyeciler yangınların yayılmasını engellemek için havadan atılabilir.
InnoVfoams yangın monitörleri dakikada 2000 ila 20000 litreye kadar su ve köpük püskürtme kapasitesine sahiptir. Tasarlanan ilk ortak üründe, Multiscope Rescue İKA üzerine oturtulmuş, InnoVfoams yangın monitör kızak ünitesi Hydra kullanılacak.
Milrem Robotics Tarafından Yayınlanan Animasyon
Burada, Milrem Robotics’in farklı teknoloji şirketleriyle birlikte yaptıkları işbirlikleri ile askerî görevler için geliştirilen THeMIS İKA’nın kapsamlı testlerinden edinilen “know how” (yapabilme bilgisi) ile Multiscope İKA’nın geliştirilmiş olduğunu görmekteyiz.
Multiscope İKA,inşaat mühendisliği (3D Lidar gibi sensörler ile alan/bölge analizi yapabiliyor) güvenlik, tarım ve burada da bahse konu olan yangın söndürme görevleri gibi farklı alanlarda kullanıma elverişli modüler bir sistem. Ticari,özel sektör ve çeşitli devlet kurumları için hızlı, uygun maliyetli ve esnek çözümler sunabilecek kabiliyet ve kapasiteye sahip.
Endüstriler gelişimlerini sürdürüyor ve giderek dijitalleşmeye başlıyor. Son zamanlarda endüstriler, kablosuz otomasyon ve kontrol sağlamak için makineler arası iletişim kullanmıştır. Ancak bulut ve ilgili teknolojilerin (analitik ve makine öğrenimi) ortaya çıkmasıyla endüstrilerin yeni bir otomasyon katmanı elde edebilmesi için çalışılıyor.
Multiscope, iş gücü için fiziksel riski ortadan kaldırmak isteyen ve otomasyon süreçlerinden yararlanmak isteyen endüstriler için ideal bir seçenek olacak gibi duruyor.
Özgün Yazılar
İnsansız Kara Aracı (İKA) Sınıflandırması ve Muharebe Sahasında Kullanımı | Tavsiyeler ve Çözümler

Türk Savunma Sanayi özelinde İnsansız Kara Araçları Araştırmacısı.