Uzun süredir çeşitli ülkelerin orduları tarafından tatbikatlarda test edilen ve gelişimini devam ettiren THeMIS İKA’nın (İnsansız Kara Aracı) geliştiricisi Estonya merkezli Milrem Robotics, yeni insansız muharebe aracını tanıtmıştı.
Ana silahlandırma açısından her ne kadar bir zırhlı muharebe aracına benziyor olsa da geliştirilen sistem insansız robotik bir sistem.
Bu yeni sistem ile ilgili Milrem Robotics CEO’su Kuldaar Vaarsi, “Projemizi oluşturduk fakat ana muharebe tankı veya piyade muharebe tankları gibi mekanize birimlerle çalışan daha büyük boyda robotik araçlara ihtiyaç duyuluyor. Ne tur gerekliliklerin olduğu, sınırlandırmaların olduğu ve bu tür araçlar için neler yapabileceğimizin analizini yaptık” açıklamasını yapmıştı.
Type-X Robotik Muharebe Aracı’nın Detayları
Shephard Media tarafından aktarılan bilgiye göre, Estonyalı şirket Eylül 2020’ye kadar Type-X Robotik Muharebe Aracını (RMA-Robotic Combat Vehicle) test etmeye başlamayı planlıyor. Bu insansız kara aracı sistemi, mekanize üniteleri desteklemek ve gelişmiş koruma ve hayatta kalma kabiliyeti sağlamak için tasarlandı.
Milrem Robotics CEO’su Kuldar Väärsi, Shephard’a RMA’nin durumsal farkındalığı artıracağını ve kara kuvvetlerinin tepki hızını artıracağını söyledi. Ayrıca lojistik yükünü ve fazladan personel ihtiyacını azaltacağını açıkladı.
Väärsi’ye göre Type-X, muharebe alanlarda tehlikeli görevler yerine getirebilecek ve bu da askerler için daha az risk oluşturacak. Robotik platform, insanlı ZMA’lar veya piyade güçleriyle birlikte çalışabilir.
Robotik sistemlerin muharebe alanı için çok daha iyi seçenekler olduğunun altı çiziliyor. Konvansiyonel bir muharebe aracına kıyasla, Type-X’in iki ila üç kat daha düşük maliyetli olacağı belirtildi.
600 Kilometre Menzile Sahip
Şirketin Baş Mühendisi Sverker Svärdby, RMA’nin çoğu ZMA’dan daha hafif olduğunu ve üstün hareketlilik sağladığını açıkladı. Type-X 80 km/s hıza ulaşabilir ve 600 km menzile sahiptir.
Svärdby, “Mürettebatı araçtan çıkararak ve küçülterek, birkaç yeni ve kilit özellik elde edebildik” diyerek “RMA’nin muharebe alanının geleceğini ve orduların yapısının geleceğini de değiştireceğinden eminim.” ifadelerini kullandı.
Araç düşük ısı izine ve görsel ize sahiptir, bu da aracın tespit edilmesini zorlaştırır. Ek olarak, havadan bırakılabilir ve Lockheed Martin C-130, Boeing C-17 ve diğer uygun nakliye uçaklarında taşınabilir. Buna ek olarak, geleneksel platformlarla aynı ateş gücünü sağlayabilir ve 50 mm’ye kadar otomatik top sistemi entegre edilebilir.
Väärsi, şirketin ürün için potansiyel müşterilere sahip olduğunu ve birinin de Type-X’in geliştirilmesine yatırım yaptığını doğruladı. Bu ülkelerle ilgili ayrıntıları açıklamayan Väärsi, Milrem Robotics’in odağının Kuzey Avrupa’da olduğu gibi Avrupa’da da NATO pazarında olduğunu vurguladı.
Väärsi, şirketin daha büyük robotik sistemlerine yönelik konseptlerin üç yıl önce oluşturulduğunu ve Type-X RMA’nin iki yıl önce gelişmeye başladığını belirtti. Väärsi, “İlk dinamik testin yaz sonunda gerçekleşmesi muhtemel ve ilk konsept prototipin de bu yılın sonuna kadar gereksinimlerini karşılayacaktır.” dedi.
Väärsi tarafından yapılan açıklamaya göre, Milrem Robotics, COVID-19 pandemisi nedeniyle iptal edilen Eurosatory 2020 etkinliği sırasında bu aracı tanıtmayı planlıyordu. Ancak pandemi nedeniyle, Type-X RMA’nin tedarik zinciri de etkilendi, ancak genel olarak projede gecikme yaşanmadı.
Özellikler
Şirket, Type-X’in mevcut zırhlı muharebe araçlarına göre bir takım avantajları olduğuna inanıyor. Birincisi, neredeyse iki kat daha ucuz. Buna ek olarak, 12 ton (26,455 lbs) ile bir ZMA’dan neredeyse üç kat daha hafif. Bu nedenle Type-X’in hareket kabiliyeti daha gelişti ve C-130 gibi uçaklarla taşınması ve bırakılması daha kolaylaştı.
Sadece 2.20 m (87 inç) yüksekliğinde 2.90 m (114 inç) genişliğinde ve 6 m (236 inç) uzunluğunda olan Type-X, çoğu ZMA’dan daha düşük bir profile ve daha küçük bir hacme sahiptir ve bu da tespit edilmesini zorlaştırır.
Aynı zamanda, Type-X’i diğer ZMA’ların çoğu kadar ölümcül yapan, 30 mm’lik otomatik bir silahla, isteğe bağlı olarak 50 mm’lik bir topla donatılmış 2 tonluk bir tarete sahiptir.
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.