Uzun süredir çeşitli ülke ordularınca tatbikatlarda test edilen ve gelişimini devam ettiren THeMIS İKA’nın (İnsansız Kara Aracı) geliştiricisi Estonya merkezli Milrem Robotics, yeni insansız muharebe aracını tanıttı.
Ana silahlandırma açısından her ne kadar bir zırhlı muharebe aracına benziyor olsa da geliştirilen sistem insansız robotik bir sistem.
Milrem Robotics şirket yetkilileri Janes’e verdiği özel bir röportajda, “X tipi bir prototipin bu yıl sonuna kadar hazır olacağını, Avrupa’da üretilen ve özellikle NATO mekanize kuvvetlerine entegre edilmek üzere tasarlanmış ilk robotik muharebe aracı (RCV)” olduğunu belirttiler.
Bu yeni sistem ile ilgili Milrem Robotics CEO’su Kuldaar Vaarsi, “Projemizi oluşturduk fakat ana muharebe tankı veya piyade muharebe tankları gibi mekanize birimlerle çalışan daha büyük boyda robotik araçlara ihtiyaç duyuluyor. Ne tur gerekliliklerin olduğu, sınırlandırmaların olduğu ve bu tür araçlar için neler yapabileceğimizin analizini yaptık” dedi.
Normal zırhlı araçlardan daha ucuz, daha mobilize olmakla beraber tanklara ve zırhlı personel taşıyıcılara doğrudan destek vasıtası olması öngörülüyor.
Milrem Robotics Her Türlü Alanda İnsanız Kara Aracı Üretiyor
Bu kapsamda Avrupa’nın insansız kara araçları geliştirmede öncü kurumu olan Milrem Robotics ve köpüklü yangın söndürme teknolojileri uzmanı InnoVfoam en zorlu ortamlarda itfaiyecilere yardımcı olacak ve hatta yerine geçebilecek robotik yangınla mücadele sistemleri geliştirdiğini sizlerle paylaşmıştık.
Geliştirilen itfaiye İKA’ları, daha büyük araçlarla erişilemeyen veya itfaiyecilerin üzerine çökebilecek yapılara girmek ve alanlara ulaşmak için ağır yangın hortumları sağlayabilir. Orman veya doğa yangınları durumunda, robot itfaiyeciler yangınların yayılmasını engellemek için havadan atılabilir.
Burada, Milrem Robotics’in farklı teknoloji şirketleriyle birlikte yaptıkları işbirlikleri ile askerî görevler için geliştirilen THeMIS İKA’nın kapsamlı testlerinden edinilen “know how” (yapabilme bilgisi) ile Multiscope İKA’nın geliştirilmiş olduğunu görmekteyiz.
Multiscope İKA,inşaat mühendisliği (3D Lidar gibi sensörler ile alan/bölge analizi yapabiliyor) güvenlik, tarım ve burada da bahse konu olan yangın söndürme görevleri gibi farklı alanlarda kullanıma elverişli modüler bir sistem. Ticari,özel sektör ve çeşitli devlet kurumları için hızlı, uygun maliyetli ve esnek çözümler sunabilecek kabiliyet ve kapasiteye sahip.
Multiscope, iş gücü için fiziksel riski ortadan kaldırmak isteyen ve otomasyon süreçlerinden yararlanmak isteyen endüstriler için ideal bir seçenek olacak gibi duruyor.
Milrem Robotics’in İKA’ları Mali’de
Milrem Robotics’in THeMIS insansız kara aracı platformu 2019’dan beri Mali’de görev yapan Estonya Savunma Kuvvetleri’nin (EDF) ”Estpla-32” piyade birliği tarafından askeri operasyonlarda kullanılıyor. sahada aktif biçimde yer almaya başlamıştı. Milrem Robotics’in İKA’larının 2020 boyunca da Mali’deki misyonu desteklemeye devam edeceği biliniyor.
Ayrıca Milrem Robotics’in THeMIS İKA’sının yeteneklerini tarafından Mali’nin zorlu koşullarında test edildi, elbette araçla birlikte entegre edilen radyo istasyonları, GPS ekipmanları vb. birimler için de mevcut olan diğer teknolojiler de bu teste tabi tutuldu.
Milrem Robotics Mali’de test ettiği insansız kara aracından çok değerli veriler elde ederek bir sonraki platformlarında da mevcut platformlarında iyileştirmeler yapmayı sürdürüyor.
Tayland, İngiltere ve Diğer Birçok Ülke THeMIS İKA ile İlgileniyor
Tayland Savunma Teknolojisi Enstitüsü (DTI), Tayland Silahlı Kuvvetleri’ne uygunluğunu belirlemek için 2020 yılı içerisinde Milrem Robotics’in THeMIS İKA’sını değerlendirmeyi planlıyordu.
Bangkok’taki Asia Defense & Security 2019 Fuarı’nda sergilenen THeMIS İKA’nın, Kraliyet Tayland Ordusu ile işbirliği içinde testlere tabi tutulması planlanıyordu ancak COVID-19 nedeniyle konuya ilişkin bir gelişmenin yaşanıp yaşanmadığı bilinmiyor.
Milrem Robotics’in, Birleşik Krallık Savunma Bilim ve Teknoloji Laboratuvarı’na da (DSTL) iki adet insansız kara aracı teslim edeceğini sizlerle paylaşmıştık. Milrem Robotics’in THeMIS insansız kara araçlarını ve beraberinde birçok insansız platformu Army Warfighting Experiment 2018 (AWE18) ve Autonomous Warrior 2018 eğitim tatbikatları sırasında İngiliz birlikleri tarafından 3 hafta süren titiz testlerden geçirilmişti.
Özgün Yazılar
İnsansız Kara Aracı (İKA) Sınıflandırması ve Muharebe Sahasında Kullanımı | Tavsiyeler ve Çözümler
Türk Savunma Sanayi özelinde İnsansız Kara Araçları Araştırmacısı.