Mini, Taktik, Operatif ve Stratejik sınıf İHA ve SİHA’larımız ile sürü sistem görevlerinin icrasına yönelik projeler 2021’de hayata geçecek
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı resmi Twitter hesabından paylaştığı, Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri videosunda savunma sanayii projelerindeki 2021 yılı eylem planına yer verildi. Paylaşılan videoda Mini, Taktik, Operatif ve Stratejik sınıf İHA ve SİHA’lar ile sürü sistem görevlerinin icrasına yönelik projeler 2021’de hayata geçirileceği belirtildi. Bahsi geçen sistemler Akıncı TİHA, Aksungur MALE sınıfı SİHA, Alpagu ve Kargu Kamikaze İHA’dır, projeler ise; Kerkes Projesi ve Sürü Drone Operasyonu Projesidir.
Akıncı TİHA
Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacaktır. Akıncı ile havadan bombardıman icra edilebilecektir. Ülkemizde millî olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir.
2020 yılı içerisinde TEKNOFEST Roket Yarışması’nda incelemede bulunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı‘nın (TİHA) 2021 yılında göreve başlayacağı müjdesini vermişti. Bayraktar şunları söylemişti:
”Akıncı inşallah 2021’de göreve başlayacak. İkinci prototipi bitti. Biz şu an üçüncü prototipini ve seri imalat ürünü olan Akıncı’yı üretiyoruz. Geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Kalifikasyon ve test uçuşları da halihazırda devam ediyor. İnşallah 2021’de teslimatı sonrası göreve başlaması mümkün olacaktır. Hedefimiz bu yönde.”
Aksungur MALE sınıfı İHA
AKSUNGUR MALE sınıfı İHA Sistemi: gece/gündüz her türlü hava koşulunda istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini gerçekleştirebilen; Sinyal İstihbaratı (SIGINT) faydalı yüklerini ve çeşitli havadan yere mühimmat sistemlerini taşıyabilen Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı sistemidir.
TUSAŞ çalışanlarına yönelik olan ancak kamuoyuna sızdırılan videoda Temel Kotil, AKSUNGUR İHA sistemi hakkında “AKSUNGUR seri üretim başladı. İnşallah yakında 5 tane AKSUNGUR’umuz bitmiş olacak ve bunları da Türkiye’deki kuvvetlere teslim etmiş olacağız” ifadesinde bulunmuştu. Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri videosuna göre teslimatın 2021 yılı içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Alpagu ve Kargu Kamikaze İHA
2017 yılında STM (Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş) Alpagu kamikaze İHA’larını tanıttı. ALPAGU, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen ve fırlatıcıdan ateşlenebilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen, keşif, gözetleme ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirebilen sabit kanatlı millî kamikaze İHA çözümüdür.
Alpagu platformlarına sürü ve otonom harekât kabiliyetinin kazandırılması mümkündür. Alpagu kamikaze İHA sistemi için sürü ve otonom çalışma kabiliyetinin kazandırılmasına yönelik bir çalışmanın yapıldığını Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı videolu paylaşımı ile İHA’dan bırakılan sürü kamikaze İHA konsepti ile ilgili çalışmaların yapıldığını duyurdu. Demir’in paylaştığı videoda, Akıncı Taarruzi İHA’dan bırakılan Alpagu otonom taktik sabit kanatlı kamikaze İHA sürüsünün düşman hedefi imha edişi simüle ediliyordu. Testleri devam eden Baykar Savunma ürünü Akıncı TİHA’nın önümüzdeki süreçte kuvvete teslim edilmesi ile birlikte TSK, İHA’dan bırakılabilen sürü ve kamikaze İHA kullanma kabiliyetine ulaşılmış olacak.
KARGU – Otonom Döner Kanatlı Kamikaze İHA, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen, keşif, gözetleme ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirebilen döner kanatlı millî İHA çözümüdür. Sistem; “döner kanatlı İHA” ve “yer kontrol” bileşenlerinden oluşmakta. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilk teslimatı 2018 yılı sonunda yapıldı. KARGU sahip olduğu kabiliyet ile, GPS’ten farklı olarak hedefi yapay zeka ile takip edebiliyor. KARGU’nun Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatları devam etmektedir.
Kerkes Projesi
STM tarafından yürütülen Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirme (KERKES) Projesi kapsamında Türkiye’nin yapay zeka destekli sürü İHA’ları geliştiriliyor. Bununla birlikte, Sürü İHA platformu kullanıcıları tarafından ihtiyaç duyulacak Sürü İHA Simülatörü geliştirme çalışmaları ise HAVELSAN tarafından gerçekleştiriliyor.
SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in Kasım 2019’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada KERKES projesi hakkında;
“Geleceğin harekât ortamına bugünden hazırlanıyoruz. Yapay zekâ destekli sürü İHA kabiliyetinden sonra, İHA’ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES-Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi’ni başlattık. Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknolojiyle, haberleşmenin olmadığı durumda sensörlerden alınan veri ve görüntüler işlenerek konum kestirimi yapılacak, yapay zekâ ve derin öğrenme teknikleriyle tespit edilen hedef vurulacak.”
ifadelerine yer vermişti.
GPS’in devre dışı kaldığı muharebe ortamlarında otonom seyrüsefer yeteneklerinin geliştirilmesi maksadıyla SSB ile STM arasında 23.08.2019 tarihinde Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirme Projesi (KERKES) sözleşmesi imzalanmıştı. Proje kapmasında geliştirilen sürü İHA sistemi, konum bulma, bağımsız otonom seyrüsefer, önetlik çıkarımı, derin öğrenme ile belirli nokta tanıma, sürü bölünmesi, görüntü tabanlı mesafe ölçümü, hedef önceliklendirme ve görev planlama özelliklerine sahiptir.
Sürü Drone Operasyonu Projesi
Sürü zekasına sahip İHA’lar; asimetrik harp veya anti-terör kapsamında otonom hareket edebilen, öğrenebilen, karar verebilen ve sürü olarak verilen görevi yerine getirebilen sistemlerdir. Bu sistemler, derin öğrenme tabanlı bilgisayarlı görü teknikleriyle gerçek zamanlı nesne tespiti, teşhisi ve takibi gibi gelişmiş işlevlere sahiptir.
STM tarafından geliştirilen Sürü Drone Operasyonu Projesi’nde; başta STM üretimi insansız hava araçları olmak üzere, döner ve sabit kanatlı platformlar ile sürü zekasına yönelik çalışmalar, mevcut ürün ve teknolojilerin denenmesi ve uyarlanması, yeni algoritmaların geliştirilmesi gibi AR-GE ve ürünleştirme faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever