Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Etkinliği yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Etkinliği yapıldı. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katıldığı etkinlikte, patlayıcı tesisiyle yeni nesil elektrikli hibrit sistem zırhlı muharebe araç (E-ZMA) ve Boran 105 taşınabilir obüsleri kamuoyuna duyuruldu.
Söylemlerini ürünlerin geliştirilmesinde ve üretiminde görev alan mühendis, teknisyen ve işçileri tebrik ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) bugün dünyada 5,56 milimetreden 203 milimetreye kadar tüm kalibrelerdeki silah ve mühimmatı tek çatı altında üretebilen tek yapı olduğunun altını çizdi.
MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda enerjitik malzemeler olarak adlandırılan RDX, HMX, CMX üretim tesisiyle modüler barut üretim hatlarının kuruma kazandırıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu RDX, HMX ve CMX gibi patlayıcıları üretme imkânına kavuşuyor.” ifadelerinde bulundu.
Mühimmatlarda kullanılan ana patlayıcı maddenin yurt dışından temin edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,
“Ülkemiz uçak bombalarında yeni nesil mühimmatların dolumunda, füze yakıtı ve harp başlıklarında ana patlayıcı malzemesi olarak kullanılan bu ürünü hep yurt dışından ediyordu. Son dönemde maruz kaldığımız gizli, açık ambargolar bu kritik ürünün ülkemizde üretilmesini gerektirmiştir. Makine Kimya Endüstrisi Kurumumuz verdiğimiz talimatla hemen kolları sıvadı, bir yıl gibi kısa bir sürede tamamen yerli imkânlar ve millî teknolojiyle kamu-özel iş birliği yönetimiyle bu tesis kuruldu. Açılışını yaptığımız tesis sayesinde ülke olarak yeni nesil patlayıcı üretim kabiliyetinde süper lige çıktık.”
şeklinde konuştu.
Modüler Barut Üretim Hattı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Fırtına ve Panter gibi obüslerin sevk sistemi olan modüler barut üretim hatlarının da açılışını gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek,
“Bu tesiste yurt dışından temin edilen modüler barut sistemi artık tamamen yerli imkânlarla üretilecek. Teknoloji paylaşımı için milyonlarca dolar bedel istenilen bir sistem mühendislerimiz tarafından yüzde 100 teknolojiyle çok kısa sürede üretildi.”
bilgisini paylaştı.
Makineli Tüfek PMT-76 57-A ve Ozok El Bombası
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni geliştirilen ve envantere giren makineli tüfek PMT-76 57-A’yı incelediklerini belirterek ismi hakkında bilgi verdi. Makineli tüfeğin ismindeki 57-A ibaresinin Çanakkale Savaşı’nda mensuplarının neredeyse tamamı mitralyöz atışı ile şehit düşen 57. Alay’ın hatırası olduğunu söyledi. Ayrıca 2017 yılında şehit düşen Üsteğmen Ozan Olgu Köreke’nin tasarladığı “Ozok” el bombasına da değinerek, “Makine Kimya Endüstrisi Kurumumuz bu projeyi aldı, geliştirdi ve üretmeye başladı. Termobarik mühimmat üretebilir hâle geldik.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, deniz topu, yakın hava savunma sisteminin T-155 fırtına obüslerinin hibrit güç ve tahkik sistemlerinin yazılım ve donanımlarının da bir an önce tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.
İlgili Olarak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever