Modernize edilen Tu-95MSM stratejik bombardıman uçağı, bir uçuş testini daha tamamladı.
Modernize edilen Rus Tu-95MSM stratejik bombardıman uçağı, bir uçuş testini daha tamamladı. Newviz.ru’nun haberine göre stratejik bombardıman uçağı Tu-95MSM, modernizasyonunun ardından test programı kapsamında bir uçuş daha gerçekleştirdi.
United Aircraft Corporation’ın (UAC) bildirdiğine göre, bu uçuş sırasında uçak tasarımcıları uçakta kurulu tüm sistem ve ekipmanların çalışmasını kontrol etti. UAC’nin basın servisi, Tu-95 bombardıman uçağının modernizasyonu ile ilgili çalışmaların PJSC Tupolev ve PJSC Beriev TANTK’da (Rostec State Corporation’ın bir parçası) yürütüldüğünü söyledi.
UAC, modernize Tu-95MSM’nin dünyanın en hızlı turboprop uçağının yeni bir modifikasyonu olduğunu iddia etmekte. Air Recognition tarafından da belirtildiği üzere bu uçaklar Ukrayna’ya karşı savaşta da aktif olarak kullanılmakta. 2020 itibariyle Rusya’nın hizmette olan çeşitli versiyonlarda 60 adet Tu-95 bombardıman uçağı vardı. Bu kapsamda uçakların 2040’lara kadar kullanılacağı öngörülmekte.
Tu-95MSM modernizasyonunun bir parçası olarak mevcut gövdeler, yeni bir radar, yeni bir bilgi görüntüleme sistemi, modernize edilmiş bir savunma kompleksi, yeni AV-60T pervanelerinin kurulumuyla yükseltilmiş NK-12MPM turboprop motorlara sahip olacak. 2010 yılında Tu-95 serisi uçaklar, 43 saat havada kalarak, üç okyanus üzerinde yaklaşık 30.000 kilometre uçarak ve havada dört kez yakıt ikmali yaparak kesintisiz uçuş konusunda dünya rekoru kırmıştı.
Tu-160M bombardıman uçaklarının ilk ikisinin teslim edileceği iddia edilmişti
Rusya’nın 2022 yılında 2 adet modernize edilmiş stratejik ağır bombardıman uçağı Tu-160M teslim alacağı iddia edilmişti. Envanterindeki bombardıman uçaklarını modernize eden Rusya, 2021 yılında ise modernize edilmiş 4 adet Tu-95MS stratejik bombardıman uçağını teslim almıştı.
The Diplomat tarafından da aktarıldığına göre Tu-160M’lerin modernizasyon programı, yeni nesil stratejik hayalet bombardıman uçak projesi PAK DA’ da yaşanan gecikmeler nedeniyle 2015 yılında başlatılmıştı. Yükseltilmiş aviyonik sistem ve düşük radar izli yüzey kaplaması gibi radar izini azaltmaya yönelik modernizasyon faaliyetlerinin uygulanacağı projede, Rus Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre ilk 10 uçağın 2027 yılına kadar teslim edileceği bildirilmişti.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı