Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni nesil piyade tüfeklerinde ve münferit olarak kullanılmak üzere üretilen BA40 Bombaatar’ların teslimatları devam ediyor. T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “MPT-76 Silahına Uyumlu Bombaatar Projesi kapsamında ATA Silah tarafından üretilen bombaatarların güvenlik güçlerimize teslimatları sürüyor.” ifadesine yer verildi.
➡️ MPT-76 Silahına Uyumlu Bombaatar Projesi kapsamında ATA Silah tarafından üretilen bombaatarların güvenlik güçlerimize teslimatları sürüyor.#İstiklâlveİstikbâlimizİçin pic.twitter.com/e1MIvBite2
— SSB (@SavunmaSanayii) July 4, 2021
BA40 Bombaatar
Tüfek altına monteli olarak veya tek başına kullanılabilen BA40 bombaatar, ATA ARMS tarafından geliştirilmiştir. Kullanım kolaylığı, hassasiyet ve atış memnuniyeti sağlayan BA40 Bombaatar, yeni bir tasarımla yerli ve milli olarak üretilmiştir. Çift hareketli tetik vasıtasıyla ateşleme sağlayan sistem, 228 mm uzunluğunda döner namlu mekanizmasına sahiptir. Bu sayede doldurma, kullanıcı isteğine göre sağ veya soldan gerçekleştirilebilmektedir. Ergonomik tasarımlı kabza ve manuel emniyet tertibatı ile donatılan BA40 bombaatarın uzunluğu, dipçik ile 530 mm’dir. Dipçik donanımlıyla kullanıldığında; genişliği 56 mm ve boş ağırlığı 1300 gram olan silah, 40 mm’lik mühimmatları ateşlemektedir.
Çalışma Sistemi:
BA40 Bombaatar ile her tetik çekişte tek mühimmat atılabilmektedir. Namluya tek mühimmat doldurulabilir ve el kundağının ileriden geriye doğru kaydırılması sonucunda sistem atışa hazır pozisyona gelir. BA40 Bombaatar ile dipçik bağlıyken atış yapabildiğiniz gibi dipçik bağlı olmadan da atış yapabilirsiniz. El Kundağının kapanmasıyla horoz emniyeti devre dışı kalır ve tetiğin hareketine izin verilir. Tetik hareketi ile horoz kurulmaya başlar ve kurulum tam sağlandıktan sonra tetiğe bağlı mekanizma horozu serbest bırakarak horozun iğneye vurmasını sağlar. İğnenin kapsüle darbesi sonucunda mühimmat ateşlenmektedir. BA40 Bombaatar namlusunun sağa sola doğru hareketi gerçekleştirebilmesi sonucu sol ve sağ el kullanıcıları içinde mühimmat dolduruşu rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir.
İlgili Olarak:

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.