On üç NATO üyesi ülke, Birleşik Krallık’ın güney sahillerinde 31 Ekim 2019 Perşembe tarihinde başlayan simüle hava ve füze savunma tatbikatına iştirak ediyor. Altı günlük Donanma Elektromanyetik Harekatları, (Naval Electro Magnetic Operations: NEMO) müttefik donanmaların en son elektronik savunma sistemlerini kullanarak gemi karşıtı seyir ve hipersonik füzelere karşı kendilerini nasıl savunabileceklerini test edecek.
A2/AD (Anti AccessArea Denial) Nedir?
“21’inci yüzyılda kara, deniz ve hava unsurlarının müştereken açıktaki muhasım deniz kuvvetlerine saldırı düzenleyebilmesi ilkesiyle hayat bulan A2/AD kavramının açılımı, Anti AccessArea Denial’dır. Türkçe’de ise “erişimi engelleme” ve “bölgeden men etme” kavramının karşılığı olarak kullanılmaktadır. Erişimi engelleme (Anti Access) kavramı rakibin harekât bölgesine girişini önlemeyi amaçlarken, bölgeden men etme (Area Denial) de rakibin sahadaki muhtemel hareket alanını etkileme/baskılama üzerine kuruludur. Bu iki konseptin tek bir çerçevede birleştirilmesi (A2/AD), aynı şemsiye altında hem konvansiyonel hem de gayri nizami harp yöntemlerini birbirine kenetleyen yeni bir harp türünün ortaya çıkmasına vesile oldu.”
Dr. Evren MERCAN – Deniz Harbi’nin Değişen Karakteri: A2/AD Doktrini
NATO’nun En Büyük Elektronik Harp Tatbikatı
Tatbikatın bir parçası olarak; müttefikler, elektronik savunma sistemlerini kullanmak suretiyle gemilere yönelen füzelerin güdüm sinyallerini karıştıracak veya hedef yanıltma icra edecek. NEMO 2019’da düşman radar ve füzelerinin müttefik gemilere duyarlılığını azaltmak için kızılötesi ve radar ölçümleri de icra edilecek. İştirak eden gemiler arasında taktik veri alışverişi icra edilmekle beraber veri yollarının hasımdan elektronik harbe ve müdahaleye maruz kalması senaryolarında ses yoluyla veri alışverişi kabiliyetleri sınanacak.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu: “NEMO 19, NATO kuvvetlerini seyir ve hipersonik füze tehdidinden korumak üzere müttefiklerin nasıl beraber çalıştığını gözler önüne seriyor. NATO’nun en büyük ölçekli elektronik harp tatbikatı olan NEMO 19, müttefiklerin evrilen güvenlik tehditlerine karşı savunma amaçlı nasıl teknolojileri nasıl geliştirdiğine dair mükemmel bir örnek.”
Bahsedilen teknoloji, dünya üzerinde yayılmakta olan her zamankinden daha karmaşık gemisavar füze tehdidine karşı koymaya yönelik.
Lungescu: “NEMO 19, NATO’nun caydırıcılık ve savunma doktrinini güncelleme çerçevesinde hasımların A2/AD kabiliyetlerini hesaba katıyor. NATO’nun denizdeki postürünü güçlendirmek, müttefiklerin seyrüsefer hürriyetinin sürekliliğinden emin olmak için gerekli.”
Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, Türkiye, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri; tatbikata gemi, uçar unsur, ölçüm cihazları ve personel göndermek suretiyle tatbikata iştirak edecek. Toplamda bin beş yüz (1500) civarı personel, altı (6) gemi ve sekiz (8) uçak 5 Kasım 2019 tarihine kadar sürecek olan NEMO 19 tatbikatında yer alacak.