NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Libya Başbakanı Fayez al-Sarraj ile Libya’daki son gelişmelerle ile ilgili olarak bir telefon görüşmesi yaptı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son zamanlarda Libya’da şiddetin artması konusundaki derin endişesini dile getirdi ve ülkedeki duruma askeri bir çözüm olmadığını vurguladı. Ocak 2020’deki Berlin Konferansı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2510 sayılı kararın sonuçlarının ileriye yönelik açık bir siyasi yol ortaya koyduğu belirtildi.
Stoltenberg NATO’nun krize siyasi bir çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler’in çalışmalarını tam olarak desteklediğini vurguladı ve Libya’daki tüm partileri ve uluslararası toplum üyelerini BM liderliğindeki süreci desteklemeye çağırdı. Tüm partilerin BM silah ambargosuna saygı göstermesinin önemli olduğu belirtildi.
Libya’ya olası NATO desteği konusunda Genel Sekreter, Devlet ve Hükümet Başkanları ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin talebine yanıt olarak NATO’nun savunma ve güvenlik kurumlarını oluşturmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi. NATO’nun Libya’ya yardımında siyasi ve güvenlik koşulların dikkate alınacağı da belirtildi.
Stoltenberg: Hafter güçlerine karşı Trablus’a destek göndermeye hazırız
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Libya’daki son duruma ilişkin 14 Mayıs 2020’de yaptığı konuşmasında Hafter’e karşı BM nezdinde meşru hükümete desteğe hazır olduklarını söyledi.
Stoltenberg, Libya’da darbeci Hafter güçleri yönelik tepkide bulunduğu konuşmasında; Hafter ile BM tarafından tanınan Serrac Hükümeti’nin aynı kefeye koyulamayacağını ifade ederek “NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır.” dedi.
Türkiye’nin NATO üyesi olmasına karşın Akdeniz’de, Suriye ve Libya’da kendi gündemini uyguladığına yönelik soru gelmesi üzerine konuya ilişkin açıklamada bulunan Stoltenberg, “NATO’da 30 ortağız ve pek çok konuda farklı pozisyonlarımız olabilir ama Ankara önemli bir müttefiktir. Libya ve Suriye’de BM’nin barış anlaşmasına varma çabalarını destekliyoruz. Libya’da tüm tarafların uyması gereken bir silah ambargosu var. Bu, BM tarafından tanınan Fayiz es-Serrac hükümeti ile Hafter tarafından idare edilen güçleri aynı kefeye koymak anlamına gelmez. Bu nedenle NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır.” ifadelerinde bulundu.

İlgili Olarak:
UMH güçleri Hafter’in Pantsir-S1 hava savunma ve Wing Loong II SİHA sistemlerini imha etti