NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Libya’daki son duruma ilişkin yaptığı konuşmasında Hafter’e karşı BM nezdinde meşru hükümete desteğe hazır olduklarını söyledi
Stoltenberg, Libya’da darbeci Hafter güçleri yönelik tepkide bulunduğu konuşmasında; Hafter ile BM tarafından tanınan Serrac Hükümeti’nin aynı kefeye koyulamayacağını ifade ederek “NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır.” dedi.
Türkiye’nin NATO üyesi olmasına karşın Akdeniz’de, Suriye ve Libya’da kendi gündemini uyguladığına yönelik soru gelmesi üzerine konuya ilişkin açıklamada bulunan Stoltenberg, “NATO’da 30 ortağız ve pek çok konuda farklı pozisyonlarımız olabilir ama Ankara önemli bir müttefiktir. Libya ve Suriye’de BM’nin barış anlaşmasına varma çabalarını destekliyoruz. Libya’da tüm tarafların uyması gereken bir silah ambargosu var. Bu, BM tarafından tanınan Fayiz es-Serrac hükümeti ile Hafter tarafından idare edilen güçleri aynı kefeye koymak anlamına gelmez. Bu nedenle NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır.” ifadelerinde bulundu.
Malta, Irini Operasyonu’ndan çekilerek Libya ile Türkiye arasındaki koridora yeşil ışık yaktı
Avrupa Konseyi içinde yapılan oylamada Malta, AB fonlarının Libya’daki Fransız çıkarlarına yönelik bir deniz operasyonu kapsamında kullanılmasını veto etti. Libya’ya silah ambargosu uygulamakla görevli AB deniz misyonu Irini Operasyonu birkaç ay önce başlatıldı. Ancak Malta bu hafta Silahlı Kuvvetlerin personelinin operasyondan çekileceğini açıkladı. Bu hamle, düzensiz göçmenlerin Malta’ya geçişini engellemek için BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne yardım eden Türkiye’yi hesaba katarak yapıldı.
Malta, Türkiye’yi desteklemek için eşi görülmemiş bir şekilde Irini Operasyonundan çekilme kararı aldı. Yeni başlatılan EUNAVFOR MED Irini, silahları çoğunlukla Türkiye tarafından deniz yoluyla tedarik edilen UMH’yi orantısız bir şekilde etkiliyor. UMH’ye etkisi bu derece büyük olmasına karşın Irini Operasyonu’nun Hafter güçlerine karşı etkisinin çok sınırlı olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Mısır ve BAE üzerinden alınan askeri yardımlar daha önce belirtilmişti.
BAE, Libya’daki darbeci Hafter güçlerine Pantsir-S1 sistemleri göndermeye devam ediyor
Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından meşru hükümet olarak tanınan Libya’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ait Baykar Savunma ürünü Bayraktar TB2 SİHA’lar darbeci Hafter güçlerine ağır zayiatlar vermesine neden olurken Birleşik Arap Emirlikleri bölgeye hava savunma sistemi göndermeye devam ediyor.
BAE tarafından darbeci Hafter’e gönderilen yüksek miktarda yardıma ve desteğe rağmen Libya’da devam çatışmalarda UMH güçlerine karşı ciddi kayıplar veriyorlar. UMH güçlerine ait Bayraktar TB2 SİHA’lar darbeci Hafter güçlerine ait hava savunma sistemlerini (Pantsir-S1), lojistik destek vasıtalarını (tır, kargo uçağı) zırhlı araçları hedef alarak etkisiz hale getirmeye devam ediyor.
İlgili Olarak:
Malta, Irini Operasyonu’ndan çekilerek Libya ile Türkiye arasındaki koridora yeşil ışık yaktı
BAE, Libya’daki darbeci Hafter güçlerine Pantsir-S1 sistemleri göndermeye devam ediyor
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.