14 Mart 2019’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Yıllık Raporunu yayımladı. Rapor, NATO’nun bugünün güvenlik tehditlerine nasıl cevap verdiğini, yeni zorluklara uyum sağlamasını ve geleceğe yönelik yatırımını özetliyor.
Rapor NATO’nun caydırıcılığını ve savunma duruşunu güçlendirmek, uluslararası terörle mücadele çabalarını artırmak, ortaklara kapasite oluşturma desteğini artırmak ve modernizasyon ve inovasyon gündemini hızlandırmak için NATO’nun faaliyetlerini ve başarılarını kapsıyor. Yıllık Rapor, 29 NATO müttefiki için tahmini 2018 ulusal savunma harcamalarının detaylarını da içeriyor.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg raporun giriş yazısında önemli açıklamalarda bulundu. NATO’nun Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük tatbikatı olan Trident Juncture’a değinen Stoltenberg tatbikata Kuzey Amerika ve Avrupa’dan 50 bin askerin katıldığını sınırlara rekor hızla 65 gemi, 250 uçak ve 10.000 kara aracı – ağır ekipman taşındığının altını çizdi. Zorlu hava koşulları altında gerçekleştirilen tatbikatta mikro drone’lar ve yeni teknolojilerin kullanıldığını belirtti.
Stoltenberg 2018 yılında NATO’nun yeni ve modern karargahında bir araya gelen liderler ile 100’ün üzerinde karar aldığını belirttikten sonra “Siber savunmamızı güçlendiriyoruz ve karmaşık ve yıkıcı siber tehditlerle mücadele etmek için Belçika’nın Mons kentinde yeni bir Siber Operasyon Merkezi kurduk.” açıklamasını yaptı.
2018’e Bakış
İttifak, Soğuk Savaşın sona ermesinden bu yana en karmaşık ve öngörülemeyen güvenlik ortamına uyum sağlamakta ve bunlara cevap vermektedir. İttifak terör, siber ve hibrit saldırılar da dahil olmak üzere devlet ve devler dışı aktörlerin oluşturduğu tehdit zorluğu ile mücadele etmeye çalışmaktadır.
Rapora göre Müttefikler, NATO’nun barış zamanı Hava Polislik ve Balistik Füze Savunma misyonlarını destekleyen yeni bir Ortak Hava Gücü Stratejisi üzerinde anlaştılar. Bu NATO’nun Bütünleşik Hava ve Füze Savunmasını güçlendirecek ve Müttefik’lerin birlikte, daha hızlı ve daha etkin bir şekilde çalışma yeteneklerini geliştirecektir. Alanın caydırıcılık ve savunma için gerekli olduğunu kabul ederek, 2018’de, Müttefikler aynı zamanda kapsamlı bir “NATO Uzay Politikası” geliştirmeye karar verdiler.
NATO, gelişen siber tehditlere uyum sağlamaya devam ettikçe, havada, karada ve denizde olduğu gibi siber alanda da etkili bir şekilde çalışabilmelidir. 2018 yılında Müttefikler, NATO operasyonlarını, planlamasını ve tatbikatlarını koordine etmek için Belçika’nın Mons kentinde yeni bir Siber Operasyon Merkezi kurulması gibi güçlü siber savunmalara yatırım yapmaya devam etmeyi kabul etti.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.