NATO Müttefikleri Doğu Avrupa’da konuşlanan NATO birliklerine ek olarak savaş uçakları ve savaş gemileri gönderiyor. NATO tarafından yapılan açılmada bu ek transferlerin Rusya’nın Ukrayna çevresindeki askeri yığınağına karşı Müttefiklerin caydırıcılığını arttırdığı belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde bazı NATO üyesi ülkeler halihazırda devam eden ve yeni konuşlandırmalar ile ilgili duyurular yaptı. Danimarka, Baltık Denizi’ne bir fırkateyn gönderiyor ve Litvanya’ya dört adet F-16 savaş uçağı konuşlandırmak üzere hazırlanıyor. İspanya, NATO deniz kuvvetlerine katılmak için gemiler gönderiyor (gemilerden biri Álvaro de Bazán sınıfı hava savunma harbi fırkateyni) ve Bulgaristan’a savaş uçağı göndermeyi düşünüyor. Fransa, NATO komutası altında Romanya’ya asker göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Hollanda, NATO’nun bölgedeki hava polisliği faaliyetlerini desteklemek için Nisan ayından itibaren Bulgaristan’a iki F-35 savaş uçağı gönderiyor. Hollanda ayrıca bir savaş gemisini ve karada konuşlu birimlerini NATO Mukabele Gücü’ne katılmak üzere hazırda bekletiyor. ABD ayrıca İttifak’ın doğusundaki askeri varlığını artırmayı düşündüğünü de açıkça belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şunları söyledi:
“Müttefiklerin NATO’ya ek kuvvetler göndermesini memnuniyetle karşılıyorum. NATO, İttifak’ın doğu kısmını güçlendirmek de dahil olmak üzere tüm Müttefikleri korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir. Toplu savunmamızı güçlendirmek de dahil olmak üzere, güvenlik ortamımızdaki herhangi bir bozulmaya her zaman yanıt vereceğiz.”
NATO tarafından yapılan açıklamada Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı yasadışı ilhakına yanıt olarak NATO, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’daki dört çok uluslu savaş grubu da dahil olmak üzere ittifakın doğu kısmındaki varlığını artırdığını belirtti.
NATO’nun doğu kanadındaki Askeri birlikleri
NATO 2020’de Baltık Denizi bölgesindeki faaliyetlerini artırdı. Estonya’da Birleşik Krallık, Letonya’da Kanada, Litvanya’da Almanya ve Polonya’da Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki dört tabur büyüklüğünde çok uluslu ve savaşa hazır muharebe grubunu bulundurmayı sürdürdü.
NATO’nun ifadesiyle Baltık’taki faaliyetler “İttifak’ın dört bir yanından gelen askerlerin katkılarıyla ve ev sahibi ülkelerin birlikleriyle yan yana çalışan bu konuşlandırmalar, Müttefik dayanışmasının somut bir örneğini ve toplu savunma taahhüdünü” temsil ediyor. 2020’de savaş grupları 36’dan fazla ortak eğitim faaliyeti ve tatbikatı gerçekleştirdi.
Havada Caydırıcılık ve Savunma: NATO’nun Entegre Hava ve Füze Savunması
NATO Balistik Füze Savunma misyonu, Avrupalı Müttefik nüfusları, bölgeleri ve kuvvetleri potansiyel olarak Avrupa-Atlantik alanının dışından fırlatılan balistik füzelere karşı korur. Misyonun ana kaygısı, NATO topraklarına ulaşabilecek füzelerin geliştirildiği ve İran veya Suriye gibi ülkelerde konuşlandırılan füzelerdir.
NATO’nun Balistik Füze Savunması misyonu, Müttefikler tarafından sağlanan ve NATO komuta ve denetimi altına yerleştirilen varlıkları kullanır; ABD radarları ve önleyicileri Romanya, İspanya, Türkiye ve Polonya’da konuşlandırılmıştır. Konuşlandırmanın amacı, saldırgan balistik füzeleri tespit etmek, izlemek ve engellemek için ulusal sensörlerin ve silah sistemlerinin takılabileceği bir platform sağlamaktır.
İlginizi Çekebilir;
NATO’nun 2020 Raporu; 2030 Planı, Baltık, Karadeniz ve Değerlendirmeler
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.