ABD merkezli Northrop Grumman, B-21 Raider yeni nesil bombardıman uçağını tanıttı.
ABD merkezli Northrop Grumman, B-21 Raider yeni nesil bombardıman uçağını tanıttı. B-21 Raider, hem konvansiyonel hem de nükleer mühimmat atabilen bir hayalet bombardıman uçağı olacak. B-21 Raider, B-21’ler ve B-52’lerden oluşan gelecekteki Hava Kuvvetleri bombardıman kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturacak.
Uçak, ABD Hava Kuvvetleri tarafından Palmdale, Kaliforniya’da tanıtıldı. Northrop Grumman tarafından inşa edilen bombardıman uçağı, adını 2. Dünya Savaşı’nda sürpriz Doolittle Baskını gerçekleştiren havacıların onuruna aldı. Ayrıca yapılan açıklamaya göre altı adet bombardıman uçağı şu anda Kaliforniya’da “çeşitli son montaj aşamalarında”.
Gerçekleştirilen tören, 1988’de B-2 Spirit’in tanıtılmasından bu yana 30 yılı aşkın bir süredir ilk kez yeni bir ABD bombardıman uçağının kamuya tanıtıldığı göz önüne alındığında önemli bir etkinlikti. ABD başlangıçta 132 adet B-2 bombardıman uçağı tedarik etmeyi planlıyordu. Ancak sadece 21 tane satın alındı.
Hava Kuvvetleri sözcüsü Ann Stefanek, ilk B-21 Raider uçuşunun 2023’te gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Ek olarak sözcü, ilk uçuşun zamanlamasının “tarih odaklı değil, veri odaklı olacağını” vurguladı. 2010 yılında fiyat belirlendiğinde her uçağın 550 milyon dolara mal olması bekleniyordu. Stefanek, bu yıl enflasyona göre ayarlandıktan sonra eğitim malzemeleri, destek ekipmanları ve bombardıman uçağının diğer bileşenleri dahil olmak üzere her bir uçağın maliyetinin 692 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu kapsamda Hava Kuvvetleri’nin en az 100 adet B-21 Raider almayı planladığını belirtti.
Northrop Grumman tarafından yapılan açıklamada ise B-21’in uzun vadeli sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak inşa edildiği belirtildi. Uçağın gelecekteki tehditlere karşı da gerekli olması halinde hızlı bir şekilde modernize edilebileceği aktarıldı.
İlgili Olarak
Northrop Grumman B-21 yeni nesil bombardıman uçağını tanıtıyor!
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı