Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşma ile ortak olarak üretilmesi planlanan MİLGEM korvetlerinin ana sözleşmesi Nisan ayına kadar olan süreçte imzalanacak
Aralık 2020’de Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşma ile ortak olarak üretilmesi planlanan MİLGEM korvetleri ile ilgili olarak ayrıntılar belirginleşiyor. 14 Aralık 2020 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in başkanlık ettiği heyet Ukrayna’da bir dizi ziyaret gerçekleştirmiş ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için 4 adet Ada Sınıfı Korvet ve Bayraktar TB2 SİHA sistemlerinin tedarikine ilişkin sözleşmelere imza atılmıştı.
Sözleşme kapsamındaki 4 korvetin ilki Türkiye’de; kalan 3 korvet ise Ukrayna’nın Nikolayev şehrindeki PJSC Nikolaev Shipyard Ocean Tersanesi’nde inşa edilecek.
Defense Express‘in 10 Şubat 2021 tarihinde aktardığı habere göre Ocean Tersanesi Pazarlama Dairesi Başkanı Mykola Gapeev, inşa edilecek olan korvetler için ana sözleşmeyi Nisan ayına kadar olan süreç içinde imzalamayı beklediklerini belirtti. Sözlerine devam eden Gapeev, mümkün olduğunca çok sayıda Ukraynalı işletmenin gemi inşa sürecine dahil edileceğini söyledi. Ukrayna daha önce ADA Sınıfı Korvetlerde kendi türbinlerini ve helikopterlerini kullanmak istediğini belirtmişti.
Kesin olmamakla birlikte, bir Ocean tersanesi yetkilisi ise inşa edilecek korvet sayısının henüz belli olmadığını, ancak dört veya beş tane üretilmesinin beklendiğini söyledi.
MİLGEM Projesi
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en önemli projelerinden biri olan Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesi kapsamında, SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı, günümüz SSB) ile STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş.) arasında;
• 2006 yılında, “Prototip Gemi Dizayn Hizmetleri ve Platform İnşa ve Donatım Malzeme ve Hizmetlerinin Tedarik Sözleşmesi” imzalanmış,
• 2007 yılında, Prototip Gemi için ihtiyaç duyulan İkinci ve Üçüncü paket tasarım, inşa ve donatım malzeme ve hizmetlerini de kapsayacak şekilde sözleşme revize edilmiş,
• 2009 yılında, MİLGEM Dizayn Hizmetleri ve Platform İnşa ve Donatım Malzeme ve Hizmetlerinin Tedarik Sözleşmesi revize edilerek, MİLGEM Projesinin ikinci gemisini de kapsayacak şekilde yeniden imzalanmıştır.

MİLGEM Projesinde bugün gelinen durum itibarı ile gemi inşa ve donatımında kullanılan malzeme, cihaz ve sistemler değer olarak %70 oranında yerli sanayi imkânları ile karşılanmıştır, bu oran kalem bazında %80 dolaylarındadır. Küçük boyutlu alımlar için 212 firma ile çalışmalar yürütülmüş, hizmet ve malzeme tedariki konusunda özel sektör sanayicisi ile toplam 75 firma ile ana sözleşme yapılmış ve yaklaşık 9200 kalem malzeme tedarik edilmiştir.
Bu proje ile Türkiye ilk defa korvet tipi bir askerî geminin tasarımını millî olarak gerçekleştirmiş olup, böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem entegrasyonunda dışa bağımlılık azaltılmış ve askerî tersaneler ile özel sektördeki gemi tasarım, inşa imkânları ve kabiliyetlerinin entegrasyonu suretiyle, özel sektörün harp gemisi inşası alanında gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı ile donatılması sağlanmıştır.
Türkiye, MİLGEM Projesi kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri için dört adet Ada Sınıfı korvet üretmiş olmasının yanı sıra Pakistan’a dört adet MİLGEM savaş gemisinin ihracatına ve projenin ikinci safhası için İstif Sınıfı fırkateynlerin üretimine devam ediyor.
Teknik Özellikler
MİLGEM kapsamında başlatılan projedeki Ada Sınıfı korvetlerin boyutları; 99 metre boy, 14.40 metre genişlik olarak sıralanıyor. 3.59 metre su çekimi ve 2000 ton deplasman ağırlığı mevcuttur. Silah yükü olarak;
- 8 adet Harpoon Blok II gemisavar füzesi,
- 1 adet 76 mm Oto Melara top,
- 1 adet 21 füzelik RAM PDMS,
- 2 adet 324 mm ikiz tüplü torpido sistemi,
- 2 adet 12.7 mm ASELSAN STAMP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi,
- 1 adet S-70B Seahawk donanma helikopteri barındırmaktadır.
2 adet MTU 16V595TE90 dizel ve 1 adet LM2500 gaz türbini ana makineye sahip CODAG (Kombine Dizel ve Gaz) tipi tahrik sistemlerinde 2 adet Escher-Wyss CPP sevk sistemi mevcuttur. 29+ deniz mili azami hız ve 15 deniz mili ekonomik hıza ulaşılabilmektedir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak:
Ukrayna Milgem korvetlerinde yerli gaz türbini kullanmak istiyor
Ukrayna Milgem korvetlerinde Mi-2 helikopteri kullanmak istiyor

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinden mezun oldum. Anadolu Üniversitesinde Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümünü okumaktayım. Havacılık, deniz ve otonom sistemler üzerinde araştırma yapmaktayım