FNSS’nin test sahasıyla ev sahipliği yaptığı İnsansız Kara Araçları ve Askeri Robotik Teknolojiler (İKA ART) etkinliği kapsamındaki imza töreninde Orta Sınıf İnsansız Kara Araçları Seri Üretim Niyet Beyanı imzalandı. İmza törenine Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Best Grup Genel Müdürü Turgut Şenol, Elektroland Genel Müdürü Ferhat Uğur ve HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar katıldı.
İmza törenini takiben geliştirilen Orta Sınıf İKA’lar hareket ve stabilizasyon kabiliyetlerini sergiledi. Gösteride ASELSAN’dan UKAP (Katmerciler ortaklığıyla) ve ASLAN, Best Grup’tan FEDAİ, HAVELSAN’dan lojistik ve ateş destek sürümleriyle BARKAN ve Elektroland’den HANÇER ve BOĞAÇ 6×6 yer aldı. Hareket kabiliyetlerini sergileyen İKA’ların hepsi 60 derece dik ve 30 derece yan eğimde sürüş gerçekleştirdi.

Orta Sınıfın en yüksek tonajlı üyelerinden olan ASELSAN UKAP rampa testlerinin ardından SARP dual ile stabilizasyon kabiliyetlerini sergiledi. Tek konsol ve operatör ile kullanılabilen ASLAN standart rampa sürüşünden önce %60 eğimli merdivenleri çıkıp inebilme, hendek aşabilme ve diklikten inme kabiliyetlerini sergiledi. ASLAN aynı zamanda otonomi kabiliyetleri dahilinde 3B Haritalama ve KKS’den bağımsız görev planlama, Radar ve LIDAR sensörleri ile otomatik olarak engellerden kaçınma kabiliyetlerine sahip.

Otomatik hedef tespiti, takibi ve sınıflandırma kabiliyetlerine sahip olan sınıfının en küçük boyutlu üyelerinden olan Best Grup FEDAİ İnsansız Kara aracı ise yan eğimde stabilizasyon ve angajman kabiliyetlerini sergiledi. Ayrıca FEDAİ, yine Best Grup tarafından geliştirilen 7.62 KORALP UKSS ile gösteriye çıktı.

Elektroland ise oldukça radikal sayılabilecek değişken hareket organlarına sahip tasarımlarıyla öne çıktı. HANÇER çok paletli İnsansız Kara Aracı, rampada sürüş esnasında paletlerinin açısını değiştirdi. Uzaktan komutalı ve otonom kontrolün yanı sıra çekilebilir ip ile tasmayla benzer bir mantıkla da kontrol edilebilen HANÇER, ipi tutanın hızına ve hareket yönüne göre kendini ayarlayabiliyor. Aracın otonom veya uzaktan komutalı sürüş kabiliyetlerinin çalışmaması durumunda bu kabiliyet görevin aynı performansla olmasa da devamını sağlayacaktır.

BOĞAÇ 6×6 bağımsız süspansiyonlu İnsansız Kara Aracı, bağımsız ve değişken yönlü süspansiyonu sayesinde eğimli yüzeylerde düz kalabilme, devrilme halinde tekerlerlekleri tersine döndürerek harekete devam edebilme kabiliyetlerini sergiledi. Eğime karşın düz durabilme kabiliyeti sayesinde BOĞAÇ, Engebeli arazilerde yaralı taşımacılığı ve lojistik gibi yüksek hassasiyet gerektiren görevlerde etkin bir şekilde kullanılabilecektir.

HAVELSAN’ın Dijital Birlikler Konsepti’nin bir parçası da olan BARKAN, gösteriye modern İKA örneklerinde popüler hale gelmeye başlayan “Beni Takip Et” modu ve el hareketlerini yapay zeka aracılığıyla anlayarak durma/kalkma yapabilme kabiliyetlerini sergileyerek başladı. Personelin hızındaki büyüklük ve yön değişimlerine hızlı bir şekilde cevap verebilen BARKAN, personelin yanı sıra diğer insanlı/insansız araçları otonom olarak takip edebilme kabiliyetini de lojistik görevler için konfigüre edilen bir diğer BARKAN ile beraber sergiledi.
500 kg’ye yakın ağırlığa sahip BARKAN, düşük silüeti sayesinde ZPT, Kamyon, TTZA vb. uygun genişlikte giriş ve alan bulunduran araçlar vasıtasıyla taşınabilip operasyon sahasına bırakılabilecek. Söz konusu kabiliyet ise Gölge Süvari Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı prototiplerinden biriyle sergilendi.
İlgili Olarak

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.