Pakistan, ilk Jinnah sınfı fırkateynin inşası için Karaçi Tersanesini seçti.
Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı (MoDP), Pakistan Donanması için ilk Jinnah sınıfı fırkateynin inşası için sözleşme imzalandı. Bu bağlamda Defence Insider tarafından yapılan paylaşıma göre fırkateyn, Karaçi Tersanesi tarafından inşa edilecek. Jinnah sınıfı fırkateynler Pakistan’ın yerli olarak tasarlayıp inşa ettiği ilk firkateyn olacak.
Jinnah sınfı fırkateynlerin tasarımı, PN MİLGEM’in ana yüklenicisi olan ASFAT liderliğinde Pakistan’da gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıllarda yapılan açıklamada bahse konu dizayn faaliyetlerinin PN MİLGEM projesinin Offseti kapsamında olduğu belirtilmişti. Yapılan açıklamada, “PN MILGEM (Pakistan Milgem) projesinin Offset projesi olan Jinnah Class Frigate (JCF) dizaynı, ASFAT liderliğinde Pakistan Deniz Kuvvetleri Dizayn Ofisi – PDW (Pakistan Design Wing) ile birlikte devam etmektedir.” denilmişti.
#EXCLUSIVE | Pakistan's Ministry of Defence Production (MoDP) has awarded the contract to @ShipyardKarachi for the construction of the first Jinnah Class Frigate for Pakistan Navy. Jinnah Class will be the country's first ever indigenously designed and built frigate. pic.twitter.com/jYKmsjrhEZ
— Defence Insider (@defence_insider) September 30, 2023
Jinnah sınıfı fırkateynler, hava, su üstü, su altı ve asimetrik tehditlere karşı savunma kabiliyetine sahip olacak. Buna ek olarak gemi, arama kurtarma görevlerini yürütebilecek şekilde donatılacak ve tasarlanacak. Toplamda 200 adet personeli barındıracak olan fırkateynler, CODAD tipi ana tahrik konfigürasyonunu çalıştırarak 4000 deniz mili menzile sahip olacak.
Pakistan’ın bu gemileri kendi başına üretmesi oldukça zor. Bu kapsamda PN MİLGEM projesi sürecinde dahi Pakistan’daki çoğu zorluğu ASFAT yetkilileri çözmüştü ve proje yönetimi yine ASFAT tarafından yapılmıştı. Bunlara ek olarak Karaçi’de PN MİLGEM gemilerinin bakım ve tutumunu yapabilecek altyapı geliştirilmiş, Karaçi Tersanesi personeli Türkiye’de eğitilmiş, yeni ve modern gemi üretimi yapacak eleman yetiştirilmişti. Ayrıca Karaçi Tersanesi’ne teknoloji transferi ve destek ile PN MİLGEM gemilerini inşa edecek yetenek kazandırılmıştı.
PN MİLGEM
Ada Sınıfı Gemilerin geliştirilmiş bir türevi olan PN MİLGEM korvetleri, Pakistan Donanması’nın ihtiyaçlarına göre boyu ve genişliği artırılıp, tüm hesapları ve yerleşimleri baştan yapılarak oluşturulan üstün bir savaş gemisidir. Gemilerin tüm tasarım süreçleri baştan yapılmıştır. Model deneyleri, güç hesapları, hidrodinamik analizler, titreşim, patlama ve mukavemet analizleri baştan yapılarak artan boyutlara göre tüm sistemlerin kapasiteleri yeniden hesaplanarak dizaynı tamamlanmıştır ve halihazırda dünyanın en iyileri arasındaki yerini almaktadır.
PN MİLGEM; Türkiye’nin deniz alanında tek kalemde gerçekleştirilen en büyük ihracat projesi olma özelliğini taşımaktadır. Bu anlaşma ekonomik boyutun ötesinde aynı zamanda stratejik bir öneme de sahipti. Pakistan ile Türkiye ilişkilerine olan büyük katkısının yanı sıra, etkin ve gelişmiş platform/silah sistemleri ile Pakistan’ı operasyon bölgelerinde oyun değiştirici ve belirleyici bir konuma yükseltecek güce sahip bir projedir.
PN MİLGEM, tarihin güçlendirdiği ve tarihî olayların pekiştirdiği Türkiye-Pakistan dostluğunun ekonomik ve savunma alanındaki iş birliğinin zirve noktalarından birisini teşkil etmektedir. İki ülkenin dünya siyasetindeki önemli konumu, İslam alemindeki gücü birlikte değerlendirildiğinde, İslam dünyasının önde gelen ülkelerin ortak çalışma ruhuyla projeyi gerçekleştiriyor olması kültürel ve toplumsal boyutta da güç katmaktadır.
Proje kapsamında sözleşme imzası 2018 yılında atılan PN MİLGEM’lerin 2 tanesi İstanbul Tersanesi Komutanlığında (PNS BABUR ve PNS KHAIBAR), 2 tanesi ise Karaçi Tersanesi’nde (PNS BADR ve PNS TARIQ) inşa edilmektedir. 4 adet PN MİLGEM’in inşası eş zamanlı olarak eşine az rastlanır şekilde başarıyla devam ediyor. Proje planına uygun olarak 2023 yılında PN MİLGEM’lerin teslimine başlanmaktadır.
İlgili Olarak
Pakistan ilk MİLGEM gemisini teslim alıyor! Hisar sınıfı ADKG’ler denize iniyor
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı