IDEX 2025 fuarında tanıtılan BAE ve Güney Kore tarafından geliştirilen yeni nesil zırhlı araçlar, yapısal olarak FNSS tarafından geliştirilen PARS ALPHA zırhlı aracından “esinlenmiş” gibi görünüyor.
FNSS, 2024 yılında düzenlenen 2024 World Defense Show uluslararası savunma sanayii fuarında, PARS ALPHA 8×8 Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Aracını tanıtmıştı. Bu bağlamda PARS ALPHA, komutan ve sürücünün yan yana oturduğu ve çevreyi periskoplarla gördüğü yapısı ile öne çıkmakta.
Ek olarak sürücü ile komutanın güç grubu bölmesinin arkasında konumlandırılması sayesinde de personelin korunması aracı rakiplerinden farklı bir noktaya taşıyor. Mayın, balistik ve EYP tehditlerine karşı tasarlanan iç yerleşim, mürettebat ve personel güvenliğini, araca her yönden gelebilecek yüksek seviyeli tehditlere karşı artırıyor.
PARS ALPHA’nın bu yapısı, Dünya’daki diğer zırhlı araç üreticilerinin de dikkatini çekmekte. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen IDEX 2025 fuarı kapsamında BAE merkezli Calidus ve Güney Kore merkezli Hanwha Aerospace tarafından sergilenen 8×8 zırhlı araçlar, PARS ALPHA’ya benzerliği ile dikkat çekti.
BAE’li Calidus tarafından geliştirilen ve ASELSAN üretimi NEFER ve KORKUT kuleleri ile sergilenen Wahash 8×8 zırhlı araç ailesi, PARS ALPHA’da olduğu gibi motor yapısının aracın önünde olmasıyla öne çıktı. Güney Koreli Hanwha Aerospace’nin geliştirdiği H-SHORAD aracı da benzer yapısıyla görüldü. Bu bağlamda H-SHORAD, 30mm/40mm insansız taret, hava savunma füzeleri ve 3D AESA radarı ile donatılmış bir araç olarak IDEX 2025 fuarında yerini aldı.

Sürücü ve komutan yerleşimi, zırhlı araçlarda önemli bir sorun. Bu kapsamda PARS ALPHA 8×8 Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Aracı, mürettebat ve personelin güç grubunun arkasına yerleştirildiği yenilikçi bir yapısal tasarıma sahip. Optimize edilen güç paketi tasarımı sayesinde komutan ile sürücü yan yana oturabiliyor. Bu yeni yerleşim yaklaşımı, her iki yolcu için 180°+ gerçek zamanlı görüş açısı sunarak durumsal farkındalığı önemli ölçüde artırıyor. Ek olarak manevra kameralarının yerleşimine imkân sağlayan PARS ALPHA aracı, sürücü ve komutanı kolay kullanım ve minimal kör nokta imkânı sağlıyor.
ALPHA’nın Yenilikçi Konsepti
Keza geçtiğimiz süreçte Defence Turk’ün YouTube programı Ağ Merkezli Sohbetler’in 78. bölümüne konuk olan FNSS Kurumsal İletişim Yöneticisi Cem Altınışık, PARS ALPHA 8×8’de sürücü ve komutan yerleşimi ile ilgili olarak şunları söylemişti:
“Çok sevdiğimiz bir özellik vardı önceki nesil PARS araçlarında o da komutan ve sürücünün yan yana oturduğu ve çevreyi periskoplarla gördüğü. Tabi bu yapıda güç grubunu otomatikman geriye almanız gerekiyor. Bu yapıda çok ısrar ettik çünkü operasyonlardan aldığımız geri bildirimler bize bu bilgiyi sağladı. Sürücü ve komutanın önde oturmalarının olayı şuydu: Operasyona giriyorsun ama güç grubu yüzünden çok dar bir alanda oturuyorsun. Periskoplarla etrafı inceliyorsun. Muharebe sahasında kapak açılmıyor zaten.
Kapak meselesi önemli çünkü örneğin büyük bir tankla bir yere giriyorsun alan dar, komutan bir bakmak istiyor ya buradan nasıl kaçacağım, ben nasıl çıkacağım? Ve bu teleskoptan göremiyor. O yüzden kuleden çıkıp şöyle bir bakıyor sonra tekrar içeriye giriyor. Bu, aracın en hassas olduğu yer. O yüzden şoförün de komutanın da açmaması lazım kapağı. Yani operasyon boyunca kapak açmadan devam edilmesi lazım. Bu tarz durumlarda sürücü her şeyi görüyor. ilk o görüyor ama öndekini görüyor. Sağını göremiyor, solunu daha rahat görüyor. Sağını görüyor ama çok belli mesafeye kadar görebiliyor. Çünkü orada güç grubu var. Fiziksel koşullar müsaade etmiyor görmesini. Komutan da onun arkasında oturuyor. Biz muharebe sahasından şunu gördük, kritik kararı şoför veriyor çünkü çevreyi ilk o görüyor.”
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı