Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen Türk-Rus devriyesinde Pars IV 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar da yer aldı.
Rus devlet haber ajansı TACC tarafından yapılan habere göre Türk-Rus mutabakat zaptı çerçevesinde Suriye’nin kuzeyinde Türk-Rus askerleri yeni bir devriye gerçekleştirdi. Yapılan bu devriyede FNSS tarafından geliştirilen PARS IV 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar da yer aldı.
PARS IV 6×6 MKKA’lar, Kasım 2022’de FNSS tesislerinde dönemin Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail’in de katıldığı törenle Özel Kuvvetler Komutanlığı’na teslim edilmişti. FNSS Genel Müdürü Nail Kurt törende yaptığı konuşmada, “PARS IV 6X6 Mayına Karşı Korumalı Araç projesinde 12 araçtan 9’u teslim edildi. 3’ünü bugün teslim ediyoruz.” açıklamasında bulunmuştu. Nail Kurt; araçta ASELSAN Akustik Uyarı Sistemi, Aktif Karıştırma/Köreltme Sistemi, Yükseklik Ayarlı Bağımsız Süspansiyon ve sınıfındaki en düşük dönüş çapı gibi özelliklerin bulunduğuna da değinmişti.
🔴PARS IV 6X6 Özel Operasyon Araçları Suriye'de!
🔸🇷🇺Rus-🇹🇷Türk mutabakat zaptı çerçevesinde Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirilen devriyede PARS IV 6X6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar da yer aldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na 12 adet PARS IV 6×6 MKKA teslim edilmişti. pic.twitter.com/9DqJVfvJQN
— Defence Turk (@Defence_Turk) August 23, 2024
Dönemin SSB İsmail Demir yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
“PARS araçlarımız; güvenlik güçlerimize yüksek zırh koruması altında hareket imkân kabiliyeti kazandırmak, bu unsurların harekât ortamındaki yüksek kapasiteli görüntü, ses ve veri muhaberesi ihtiyacını karşılamak maksadıyla bugüne kadarki en yüksek mayın, EYP ve balistik korumalı olarak dizayn edilmiştir. Diğer teknik özellikleriyle beraber dünyada bir ilk olan böyle bir aracı tasarlayan, geliştiren ve üreten bir savunma sanayiimiz olduğu için gurur duyuyoruz. Ülkemizin savunma sanayiindeki en başarılı alanlarından biri olan Kara Araçları, güvenlik güçlerimizin her türlü ihtiyaçlarını tasarlama, geliştirme, üretme ve bunları ihraç etme yolunda üstün başarı göstermektedir.
Bu minvalde, özellikle kara araçları sektöründe yerlilik oranının daha da yukarılara çıkarılabilmesi için çalışmalarımıza devam edecek ve sadece konvansiyonel harp araçları değil, yeni nesil, teknolojik ve farklı ihtiyaçlara cevap verebilen araç geliştirme çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
PARS IV 6×6 MKKA
2019 yılında başlayan MKKA projesinde; aracın mayın, EYP ve balistik testlerinin tamamı kullanıcı ile birlikte, FNSS tesislerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri tatbikat sahaları ve uluslararası akredite test merkezlerinde icra edildi. Araç, beka standartlarında tanımlanan yüksek seviye mayın tehditlerinin yanı sıra, EYP ve tüm yönlerden gelecek balistik tehditlere karşı test edildi. Süpersonik seslere duyarlı ve silah kuleleriyle entegre akustik uyarı sistemi, aktif karıştırma/köreltme sistemi, 360 derece çift kullanıcılı sis havanları ve KBRN sistemi de aktif koruma unsurları olarak araç üzerinde yer alıyor.
Benzerlerinden farklı olarak PARS IV 6×6 MKKA’da 2 adet UKSS bulunuyor. 2 adet FNSS SANCAK UKSS konuşlandırılan PARS IV 6×6 MKKA’da 7.62×51 mm’den 40×53 mm’ye kadar farklı silahlar kullanılabiliyor. Aynı zamanda araca opsiyonel olarak roket ve füze tehditlerine karşı file de entegre edilebiliyor.
İlgili Olarak