ABD Savunma Bakanlığı Afganistan’da El-Kaide ile Taliban arasındaki yakın bağların devam ettiğini açıkladı
Pentagon tarafından yapılan açıklamada El-Kaide’nin Afganistan’da Taliban ile yakın bağlarını sürdürdüğü belirtilerek, ABD ve yabancı birliklere saldırmakla “kalıcı bir ilgisi” olduğu ifade edildi.
Taliban, Şubat ayında ABD ile imzaladığı bir anlaşma kapsamında, El-Kaide’nin Afganistan’ı saldırılarını planlamak için ‘güvenli bir sığınak’ olarak kullanmasını durdurmayı kabul etti. Anlaşmaya rağmen ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, Taliban’ın Hint Altkıtası El-Kaidesi (AQIS) ile aylardır çalışmaya devam ettiğini ifade etti.
Pentagon, ABD Kongresi için derlenen bir güvenlik değerlendirmesi raporunda, “AQIS, Afgan hükümetini zayıflatma çabalarında düşük seviyeli Taliban üyelerini rutin olarak destekliyor ve onlarla birlikte çalışıyor. Ayrıca ABD güçlerine ve Batılı hedeflere saldırmaya sürekli ilgi duyuyor.” dedi.
Açıklamada ayrıca, “Barış sürecindeki son ilerlemelere rağmen, AQIS, Afganistan’daki Taliban ile koruma ve eğitim gibi konularda yakın ilişkilerini sürdürüyor.” ifadeleri yer aldı.

Pentagon Raporu BM Analizini Doğruluyor
Pentagon raporu, geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan El-Kaide ve Taliban’ı “yakın” bulan, Amerika ile müzakereler üzerine yapılan BM analizinin üzerine geldi.
Afgan gözlemciler uzun zamandır Taliban’ın, ABD’nin Afganistan’ı işgaline yol açan 11 Eylül 2001 saldırılarının arkasında olan El-Kaide’yi kısıtlayacağına yönelik taahhüdüne bağlı kalacağını düşünüyordu. Raporda, hala Afganistan’da bulunan az sayıdaki El-Kaide üyelerinin esas olarak hayatta kalmaya odaklandıklarını ve AQIS’e bölgesel liderlik kapsamında vekil gücü görevi icra ettiği bilgisi yer alıyor.
Pentagon raporunda, “AQIS’in ABD güçlerine ve Afganistan ve bölgedeki diğer Batı hedeflerine saldırmaya ilgisi sürüyor, ancak koalisyon güçlerinin baskısının devam etmesi, AQIS’in Taliban’ın desteği olmadan Afganistan’da operasyon yürütme yeteneğini azalttı.” şeklinde ifadeler yer aldı.
BM raporu El-Kaide ile 11 Eylül’den önce Afganistan’da eski lider Usame bin Ladin’i barındıran Taliban arasındaki bağlantıları vurguladı. BM raporu, iki grubun “dostluğa, ortak mücadele tarihine, ideolojik sempati ve evliliklerle bağlı olan yakın ilişkililerinin kaldığını” belirtti.

29 Şubat’ta imzalanan ABD-Taliban anlaşmasının, 10 Mart’tan itibaren isyancılar ile Kabil hükümeti arasında barış görüşmelerine yol açması gerekiyordu. Ancak müzakereler, çekişmeli bir mahkum takası ve Afganistan’daki şiddetin artmasıyla anlaşılması zor bir hal aldı.
Hemen hemen her gün EYP/mayın gibi ve diğer çeşitli saldırıların yaşandığı Afganistan’da halk, senelerdir yaşanan çatışmalardan en çok etkilenen kesim olmaya devam ediyor.
ABD-Taliban anlaşması uyarınca, Afganistan’da bulunan güçlerin 2021 yılında Afganistan’dan ayrılması bekleniyor. Ancak ABD Merkez Komutanlığı’na başkanlık eden General Kenneth McKenzie, geçen ay “bizi tatmin eden koşulların yerine getirilmesi gerektiği” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Afganistan’dan çekilme süreci planlanandan hızlı şekilde ilerliyor
ABD ve NATO yetkilileri, ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığının Şubat ayı sonlarında Taliban ile varılan anlaşmadaki programın çok daha öncesinde 8.600 personele düştüğünü söyledi.
Donald Trump, Pentagon’a Afganistan’daki askerleri eve getirmesi için aralıklarla çağrıda bulunuyor. Afgan hükümetinin taraf olmadığı Taliban ve ABD arasındaki 29 Şubat anlaşmasının önemli bir hükmünde, ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığını Temmuz ortasına kadar 13.000’den 8.600’e düşürmesine yönelik taahhüdünü ve koşullarını içeriyordu.
İlgili Olarak:
ABD İstihbaratı: Rusya, Afgan militanlarına ABD’li birlikleri öldürmeleri için teklifler sunuyor