Cezayir Donanması’nın korvet tercihi yeniden Çin oldu
Çin’li gemi üreticisi Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group (HZ) firması Cezayir Donanması’na iki yıl içinde 96 metre uzunluğunda bir korvet teslim edecek.
Bahsi geçen korvet siparişi, 24 Haziran’da Cezayir ve Tayland donanmaları ile iki önemli denizcilik projesi için HZ’ye güvence ve sertifika hizmetleri sunmak için seçildiğini belirten İngiltere merkezli denizcilik sınıflandırma kuruluşu Lloyd’s Register tarafından açıklandı.
Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group, Çin devleti bağlısı China State Shipbuilding Corporation’ın (CSSC) bir yan kuruluşudur.
2022 Yılında Teslim Edilecek
Cezayir Donanması’nın yeni korveti, ülkenin münhasır ekonomik bölgesinde devriye, eskort ve deniz koruma misyonları icra etmesi için tasarlandı. Korvetin tipi tam olarak açıklanmasa da bir helikopter pisti ve 78 kişilik bir mürettebat içerdiği bilgisi yer alıyor. Ayrıca geminin 3.500 deniz mili menzile sahip olduğu ve 27 deniz milinden fazla seyir hızına sahip olduğu ifade ediliyor.
Lloyd’s Register tarafından yapılan açıklamada korvetlerin özellikle münhasır ekonomik bölgesini korumak ve bu bölgede faaliyet icra etmek için sipariş verildiği bilgisi yer alıyor.
Cezayir Donanması’nın korveti 2022 yılında teslim alması planlanıyor.

Hangi Sınıf Korvetin Alınacağı Açıklanmadı
Lloyd Register’in Çin Bölge Sınıflandırma Topluluğu Genel Müdürü Maogen Xue, Lyod’s Register’in Hudong-Zhonghua ve Cezayir Donanması ile uzun bir ilişkisi olduğunu ve 2013-2016 yılları arasında Cezayir Donanması için 3 adet 800 tonluk korvet yapılmasını desteklediğini söyledi.
Maogen Xue’un bahsettiği 3 korvet, Cezayir tarafından Mart 2012’de Çin’den sipariş edilen C28A korvetleri. 120 metre uzunluğundaki korvetler, 76 mm’lik bir ana top, HQ-7 karadan havaya füzesine ve YJ-82/C-802 gemisavar füzesine sahip.

Cezayir’in hangi model korvet sipariş ettiği belli değil, ancak Pattani sınıfı veya Type 056 sınıflarına benzer bir korvet sipariş edilmiş olabilir. Pattani sınıfı korvetler 95.5 metre uzunluğundadır ve şu anda Tayland Kraliyet Donanması ile hizmet vermektedir.
Cezayir son yıllarda Çin’den gemilerden insansız hava araçlarına (İHA’lar) önemli miktarda askeri donanım satın aldı.

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.