Eski bir çalışanının Hollandalı basın kuruluşu VPRO’ya verdiği demece göre elektronik devi Philips, Türkiye’ye düşük şifreleme standartları ile donatılmış şifreli haberleşme cihazları sattı.
VPRO’nun “Argos” programında konuşan kriptograf Cees Jansen, Philips’in NATO müttefikleri arasında şifreli haberleşme ağı kurulması için üretilen Aroflex isimli cihazı “zayıflattığını” aktardı.
Dönemin Türk hükümeti Aroflex’ten memnun kaldığı için elçilikleriyle iletişim ve orduda iç haberleşme maksadıyla ilave sipariş vermek istedi. Amerikalılar ise Türkiye’deki şifreli metinlere erişim sağlamak için cihazın zayıflatılmış türevini tedarik etmek istemişse de Jansen’e göre Almanlar bu konuda iş birliği yapmayı reddetti.

Philips, halihazırda Siemens ile beraber sivil müşterilere satmak için Aroflex’in basitleştirilmiş türevini geliştirmişti. Jansen, firmaların bu varyantı kendi jargonlarında “Beroflex” diye andığını aktarmakla beraber bu ismin o zamanlar bu kadar yaygın olarak bilinmediğini ilave etti.

CIA ve NSA Mensupları Toplantı Yaptı
Jansen: “Sonrasında Aroflex gibi görünen ancak aslında Beroflex olan bir cihaz yapma isteriyle karşı karşıya kaldım. CIA (Amerikan Merkezi İstihbarat Ajansı) bu planı istişare etmek için bir toplantı ayarladı. NSA (Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı) çalışanları da toplantıya iştirak etmişti. Bahsi geçen çalışanlar da kriptograf idi. O zaman, bu duruma şimdikinden daha farklı bakıyordum. Patronum ne istediyse, ne yapılması gerektiyse onu yaptım.”
Anonim bir Philips sözcüsü ise, Cees Jansen’in bahsettiği vaka ile alakalı şirket arşivinde herhangi bir bilgi bulunamadığını ifade etti
Crypto Museum’un internet sitesindeki Aroflex başlığına göre; Aroflex ve Siemens tarafından üretilen sivil türevi T-1000CA (bu kodlama Beroflex’i tarif etmektedir, Jansen’in de ifade ettiği gibi bu cihazların üretildiği zamanlarda Beroflex ismi yalnızca belli çevrelerce biliniyordu) arasında birtakım kritik farklar var.
Siemens T-1000CA standart Philips Aroflex ile elektrik aksam açısından aynı olmakla beraber, kripto birimi farklılık arz ediyor. T-1000CA cihazı şifreleme işlemini OQ4407 kodlu çipler ile icra ederken NATO tarafından kullanılan Aroflex, işlemi OQ4406 kodlu çipler ile icra ediyor.
Siemens’in T-1000CA cihazında kullanılan OQ4407 çiplerin şifreleme algoritması OQ4406’lardan daha zayıf ve doğru tekniklerle (right means) deşifre edilebilir bir aksam. Cees Jansen‘in adıyla açılmış internet sitesinde ise T-1000CA’nın ilk başta yalnızca Siemens, sonrasında yalnızca Philips Usfa tarafından satıldığı bilgisi geçiyor.
İlaveten, Crypto Museum’un ilgili başlığında T-1000CA kodlu cihazın NATO ülkelerine satılmadığı ifadesi de yer alıyor.
