Dünya Gazetesi, Kanaat Önderleri’nde Hakan Güldağ, Şeref Oğuz ve Vahap Munyar, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’i konuk etti. Kotil, Türkiye’yi heyecanlandıran projelerini aktarırken mühendis istihdamından, teknoloji transferine, Ar-Ge desteklerinden iş birliklere kadar pek çok konuda görüşlerini paylaştı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Kotil konuşmasında 2021 yılı içerisinde HÜRJET’te gövdesi motoru takılmış bir şekilde görülebileceğini ifade etti.
Kotil kendisine yöneltilen “TUSAŞ, bugüne kadar hangi projelere imza attı? Devam eden projeleriniz neler? En kısa vadede devreye alınacak, Türkiye’yi heyecanlandıracak hangi projeler var?” sorusunda ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 25 adet ANKA S/İHA teslim ettiklerini ifade ederek,
“Uzay, uçak ve İHA sistemleri, Millî Muharip Uçak ve helikopter gruplarımızın çalışmaları devam ediyor. Şirketimizin lokomotifi olarak adlandırdığımız uçak yapısalları parça üretim faaliyetlerimiz de yeni nesil teknolojilere ve üretim fazlarına adapte olarak gelişiyor. Yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip yeni kompozit yatırımımızı tamamlamak üzereyiz. Boeing ve Airbus’a ürettiklerimiz dışında uçak ve helikopter hava araçlarının yapısal parçalarının üretileceği tesis ile dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının yüzde 2’sini karşılayacağız.
Ülkemizin güvenliğine doğrudan katkı sağlamaya devam eden ANKA’larımızın teslimatlarına devam ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimize 25 adet teslim ettik. ANKA’mızı baz alarak 17 ay gibi kısa sürede ilk uçuşunu yapan ANKA-2 AKSUNGUR’un test faaliyetleri devam ediyor. Özellikle son günlerde test faaliyet etkisini iyice artıran AKSUNGUR önce 49 saat havada kalarak, 12 adet MAM-L ile 28 saat uçarak çalışmalarımızda ne kadar kararlı olduğumuzu kanıtladı. Helikopter üretimlerimizde ise bu denli alternatif helikopter üretimine sahip dünyada sayılı şirketler arasındayız. T129 ATAK ile başlayan helikopter üretim maceramız bugün özgün olarak Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ve GÖKBEY gibi ürünlerin oluşmasına sebep oldu. Geçtiğimiz yıl 57. ATAK helikopterini Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. İlk uçuşunu gerçekleştirdiğimiz GÖKBEY’in test süreçleri devam ediyor. Havacılıkta önemli bir yere sahip olan sertifikasyon uçuşunun ilkini geçtiğimiz yıl tamamladık. En yakın zamanda ise seri üretime geçmesini öngörüyoruz.
ifadelerinde bulundu.
Temel Kotil konuşmasının devamında ise HÜRJET ve Millî Muharip Uçak projelerine değinerek,
HÜRJET’te ise bu yıl gövdesi motoru takılmış bir şekilde görülebilecek, tüm bu değerli projelerimizin yanında ülkemizin bekasını oluşturan bir proje daha var: Millî Muharip Uçak projemiz. TSK envanterindeki F-16’ların kademeli olarak yerini alacak proje ile Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkelerden biri olacak. 5’inci Nesil Türk Savaş Uçağı projesi MMU, savunma sanayii ile uzaktan yakından ilgilenen herkes için heyecan yaratan, çok büyük fırsatlar barındıran Türkiye’nin en büyük savunma sanayii projesidir. Millî Muharip Uçak ile ülkemiz farklı bir konum ve seviyeye çıkacak.”
ifadelerinde bulundu.
“HÜRJET 2023’te uçacak”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş tarafından başlatılan HÜRJET Projesi kapsamında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın jet eğitim ve hafif taarruz uçağı ihtiyacı karşılanacak. Ağustos 2020’de, Milliyet gazetesinde yer alan habere göre TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, HÜRJET projesi kapsamında üretilecek ilk savaş uçağının 2023’te uçacağını ifade etmişti.
Tekamul Eğitim Uçağı olarak kullanılan T-38 uçaklarının yerine hizmete girmesi beklenen HÜRJET ile geleceğin savaş pilotlarının yetiştirilmesi planlanıyor. TUSAŞ tarafından yürütülen HÜRJET Projesi’nde “Ön Tasarım Gözden Geçirme” aşaması başarıyla tamamlandı. HÜRJET’in devam edecek ayrıntı tasarım, prototip üretimi ve yer testleri aşamalarının tamamlanmasının ardından ilk uçuşunun 2022 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Kotil tarafından ifade edilen 2023 ilk uçuş için mi yoksa 2023 yılında HÜRJET platformunun göklerde mi olacağı konusunda soru işareti oluşturdu. Proje kapsamında zaten 2022 yılında ilk uçuşun yapılması planlanıyordu. Projede COVID-19 nedeniyle gecikme olacağı ve bu yüzden ilk uçuşun 2023’te gerçekleşebileceği ifade edilmektedir.
HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı
HÜRJET, 1.2 Mach azami hız ve 45,000 ft azami irtifada görev yapacak şekilde tasarlanacak ve son teknoloji görev ve uçuş sistemlerini barındıracak. HÜRJET’in 2721 kg faydalı yük kapasitesine sahip Hafif Taarruz Uçağı modeli, ülkemizle birlikte dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerinde, hafif taarruz, yakın hava destek, sınır güvenliği, terörle mücadele gibi görevlerde kullanılmak üzere silahlandırılacak.
Projenin halen devam etmekte olan kavramsal tasarım aşamasında, yapılan pazar analizinin ışığında tek motor ve çift motor alternatifleri değerlendirilerek, motor sayısına karar verilecek ve buna uygun olarak kavramsal tasarım çalışmaları yürütülecek. Uzun temin süreli sistemlerle ilgili tedarikçilerle iletişime geçilerek sistem çözümleri oluşturulacak.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
İngiltere Büyükelçisi Chilcott, Millî Muharip Uçak Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu
Milli Muharip Uçak için inşa edilen 3 yeni test tesisi ve Türk havacılık sektörüne katkıları
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.