ASELSAN ile TCDD Taşımacılık arasında Araç Üstü Sinyalizasyon Sistemi Temini Projesi ile ilgili olarak 1 milyar 690 milyon Türk Lirası tutarında bir sözleşme imzalandı. ASELSAN’ın ERTMS (European Rail Traffic Management System) standardına uygun geliştireceği sistemler, tren trafiğinin emniyetli bir şekilde gerçekleştirilmesini ve hatların daha verimli kullanılmasını sağlayacak.
Sivil alanda da çalışmalar yürüten ASELSAN, geçtiğimiz günlerde adı açıklanmayan bir ülke ile Akıllı Ulaşım Sistemleri anlaşması imzalamıştı. ASELSAN resmi X hesabından yaptığı paylaşımda adı açıklanmayan bir ülke ile Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) üzerine 58.887.692 dolar değerinde anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Yapılan bu satışla birlikte sistem ilk defa bir ülkeye tedarik edilmiş oldu.
ASELSAN’ın ulaşım alanında gerçekleştirdiği projeler
ASELSAN askeri alanda olduğu gibi sivil alanlarda yaptığı faaliyetlerle göze çarpıyor. Bu bağlamda Ankara EGO Genel Müdürlüğü ve ASELSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında ANKARAY araçları için özel olarak yeni nesil Yardımcı Güç Ünitesi ASELSAN tarafından 18 ay gibi kısa bir süre içerisinde geliştirilen birim 6 ay araç üzerinde test edilmiştir.
Ayrıca ASELSAN tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye’nin ilk milli ve yerli sinyalizasyon sistemi olan COBALT, Gayrettepe – İstanbul Havalimanı ve Halkalı – İstanbul Havalimanı Projeleri’nde kullanılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte ayrıca COBALT sistemi daha sonrasında Gebze – Darıca Metro Projesi hattında da tercih edilmiştir.
Raylı sistemlerde de faaliyetlerde bulunan ASELSAN bu bağlamda Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) ile ortak bir şekilde çalışmaktadır. ASELSAN TÜRASAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen Milli Elektrikli Tren Seti prototip projesinde, kritik bileşenlerden Cer Sisteminin (ana transformatör, cer konvertörü ve yardımcı konvertör, cer motoru, dişli kutusu) ve Tren Kontrol Yönetim Sisteminin (TKYS) tedarikinden büyük rol oynamaktadır.
Milli Elektrikli Tren’de ASELSAN tarafından özgün olarak tasarlanan çekiş sistemi bileşenlerinden Türkiye’nin ilk sürücü birimi CESUR™ (Cer Sürücüsü) de kullanılmaktadır. CESUR™, aynı birim içerisinde çift motor sürücüsü, yardımcı güç ünitesi, batarya şarj birimi ve dahili sıvı soğutma sistemini kompakt bir yapıda barındıran Türkiye’nin ilk sürücü birimi olma özelliğini taşımaktadır. ASELSAN tarafından özgün geliştirilen Tren Kontrol Yönetim Sistemi (TKYS), aracın hızlanma, kapı kontrolü, yolcu geçişleri ve ışıklandırma gibi işlevlerini denetlerken, aynı zamanda iklimlendirme ve yolcu bilgilendirme gibi konfora yönelik alt sistemleri de yönetmektedir.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı