Mini/Mikro İHA Tespit Radar Sistemi Projesi kapsamında Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar FAR-AD Dron Tespit Radar sistemleri güvenlik güçlerimize teslim edildi.
Sabit ve döner kanatlı mini/mikro insansız hava araçları veya diğer bir ismiyle dron sistemleri, son yıllarda özellikle terör örgütleri tarafından kolayca tedarik edilebilmeleri ve kullanılmaları sebebiyle güvenlik güçlerimiz için önemli bir tehdit haline geldi. Dron tehditlerine karşı önlem olarak çeşitli karıştırıcı (jamming) sistemleri bulunsa da, dron sistemlerinin etkisiz hale getirilebilmesi için öncelikle dronun tespit edilmesi gerekmekte. Dronların gözle tespit edilmesi, tehdidin boyutlarının çok küçük olması ve hava şartlarına bağlı olarak seçilebilirliğinin değişmesi sebebiyle zor olabilmekte. Öte yandan dronların gözle görülebilme mesafesinin çok kısa olması sebebiyle tehlikenin önlenebilmesi için geç kalınmış olunmaktadır. Bu nedenle mini/mikro İHA’ların uzaktan tespiti için radar sistemleri en kritik sistem olarak ön plana çıkmaktadır.
🔵🇹🇷Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar FAR-AD Dron Tespit Radar sistemi geniş alanları otomatik tarayarak dronlara yönelik güvenlik güçlerinin birincil sensörü olacak.
🖇️@SavunmaSanayii @IsmailDemirSSB @MeteksanSavunma
🔗https://t.co/v68Wl1SVFo pic.twitter.com/mLvvaZ9z7m— DEFENCE TURK (@Defence_Turk) July 23, 2020
Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı ile 2019 yılı içerisinde imzalanan “Mini/Mikro İHA Tespit Radar Sistemi Sözleşmesi” kapsamında Meteksan Savunma Sanayii A.Ş., Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı’nı 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Dronların kuşlardan ayırt edilmesi, DJI Phantom, TALON gibi farklı dronların tespit ve takibi gibi birbirinden farklı birçok testi büyük bir başarı ile tamamlayan Retinar FAR-AD Sistemleri’nin teslimatı gerçekleştirildi.
Ku frekans bandında düşük RF çıkış gücüyle çalışan sistem, ileri teknoloji katı hal radyo frekans tasarımına ve sayısal tabanlı radar mimarisine sahiptir. Özelleştirilmiş darbe sıkıştırmalı darbe doppler dalga şekli kullanan sistem, sayısal radar mimarisi sayesinde farklı dalga şekilleri ve farklı açısal dönme hızlarıyla seçilebilir etkin kullanım modları sunmaktadır. Retinar FAR-AD, 30 rpm dönüş hızı sayesinde tehditlerin manevralarından etkilenmemekte ve başarıyla tehditlerin takibini gerçekleştirmektedir.
Retinar FAR-AD, anlık 40° yükseliş açısı ile aynı anda karadaki tehditleri 7 km ve havadaki tehditleri 3 km menzile kadar tespit ve takip edebilmektedir. Radar, “Kullanıcı Arayüzü Yazılımı” ile takip edilen hedeflerin istikamet, 9 km’ye kadar mesafe, hız ve yönelim bilgilerini operatöre sunmaktadır. Tararken takip modunda takip bilgileri içinde otomatik hedef sınıflandırması yapabilen sistem, oluşan belirsizlikleri gidermek ve sınıflandırma güvenilirliğini yükseltmek için, Hedef Analiz Modu’nda detaylı algoritmalar ile sınıflandırma başarımını yükseltmektedir.

İleri Teknoloji ve Sayısal Tabanlı Radar Mimarisi
Retinar FAR-AD, Ku frekans bandında, düşük RF çıkış gücüyle çalışır. İleri teknoloji katı hal radyo frekans tasarıma ve sayısal tabanlı radar mimarisine sahiptir. Retinar FAR-AD, özelleştirilmiş darbe sıkıştırmalı darbe doppler dalga şekli kullanır. Sayısal radar mimarisine sahip Retinar FAR-AD, farklı dalga şekilleri ve farklı açısal dönme hızlarıyla seçilebilir etkin kullanım modları sunar.
Retinar FAR-AD, 40° yükseliş açısı ile alçaktan ve yüksekten uçan Mini/Mikro İHA’lara karşı etkin koruma sağlar. Retinar FAR-AD, kullanıcıya alanı ve dost bölge tanımlama yeteneği sunar. Dahili GPS ve manyetik pusula ile sistem kendi konumunu ve yönelimini sayısal harita üzerinde kullanıcıya gösterir.
Kullanım Alanları
- Kritik Tesis Güvenliği
- Havaalanları
- Elektrik Santralleri
- Rafineriler
- Limanlar
- Sınır Gözetleme ve Sınır Güvenliği
- Birlik ve Kuvvet Koruması
Retinar FAR-AD Kullanıcı Arayüzü yazılımı ile takip edilen hedeflerin istikamet, mesafe, hız ve yönelim bilgileri operatöre sunulmaktadır. Tararken takip modunda takip bilgileri içinde otomatik hedef sınıflandırılması yapılmaktadır. Ancak oluşan belirsizlikleri gidermek, sınıflandırma güvenilirliğini yükseltmek için, Hedef Analiz Modu’nda detaylı algoritmalarla sınıflandırma başarımı yükseltilmektedir. Hedef Analiz Modu, hedefin insan, hayvan, araç, Mini/Mikro İHA vb. şekillerde sınıflandırılmasına olanak tanır. Retinar FAR-AD’nin açılış, isteğe bağlı ve sürekli CİT yeteneği bulunmaktadır.
İlgili Olarak

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.