Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar PTR radarına BİTES tarafından geliştirilen Askeri Taktik Operasyon Kiti – ATOK entegre edildi.
Türkiye’nin en büyük müşterek tatbikatı olma özelliği taşıyan EFES-2022 Birleşik, Müşterek Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı’nda ise yerli ve milli sistemler sergileniyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda oluşturulan sergi bölümünde 42 firmanın standı yer alıyor. Bu bağlamda BİTES tarafından geliştirilen ve ilk defa IDEF21’de tanıtılan Askeri Taktik Otomasyon Kiti’nin (ATOK) Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar Radarı ile Entegrasyonu da sergilendi.
Kolayca taşınabilen ve tek operatör tarafından kullanılan bir alan gözetleme, sınır ve çevre güvenliği için tasarlanmış bir radarı olan Retiran PTR ATOK entegrasyonu ile elde ettiği verileri sadece bulunduğu üs bölgesinde paylaşmak yerine farklı birliklere dağıtabilen bir kabiliyet kazandı. Retinar PTR; geniş alanları otomatik olarak tarayarak, güvenlik personelinin kamera veya dürbün ile sürekli tarama yapma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Kamera sistemleri ve diğer çeşitli sensörler ile entegre çalışabilir ve bulunduğu alanda ‘Güvenli Bölge’ler yaratabiliyor.
BİTES tarafından geliştirilen ATOK, birliklerin güvenliklerini en üst seviyeye çıkarmak için geliştirildi. Bu bağlamda sistem, elde edilen bilgileri harita ve taktik resim kabiliyeti ile güvenlik güçlerinin kullanımına sunuyor. Ek olarak sistem içerisinde geliştirilen yazılım sayesinde farklı istihbaratlar birlikler arasında paylaşılabiliyor. Bu sayede birliklerin ve personelin durumsal farkındalığının artırılması hedefleniyor.
Ağın bir parçası olabiliyor
Defence Turk tarafından edinilen bilgilere göre ATOK Entegrasyonu sayesinde askerlerimiz, Retinar Radarı ile tespit edilen düşmanları radarın yakınından öğrenmek yerine elinde bulunan tablet üzerinden kablosuz bağlantı yoluyla da öğrenebilecek. Meteksan Savunma Radar İş Geliştirme Direktörü Tolga ÇELİK gelişme ile ilgili şu açıklamaları yaptı;
“Askerimiz elindeki tabletten de düşman artık nerede? Düşman hangi noktada bu bilgiye erişebiliyor. Asker kablosuz olarak bu verilere erişebiliyor. Aynı zamanda bu entegrasyonu genişleterek Ankara’daki karargahlara kadar radar verisini aktarabilmek mümkün.”
Böylece Retinar gibi taktik amaçlar ile kullanılan görece kısa mesafelerdeki alanlarda kullanılan bir radar dahi ülkenin entegre sensör yapısına dahil edilebiliyor. Bu gelişme Türkiye’nin yerel olarak ağ merkezli harp düsturunu ne denli yaygınlaştırdığını ortaya koyuyor.
İlginizi Çekebilir:

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı