Roketsan, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında Tuz Gölü / Aksaray’da 1-12 Eylül tarihleri arasında yapılan Roket Yarışması’nın bu yıl da destekçisi oldu.
Roket Yarışması Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR, Aksaray Valisi Hamza AYDOĞDU, Aksaray Belediye Başkanı Evren DİNÇER ve Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ’nin katılımıyla gerçekleşti.
544 takımın başvuru yaptığı yarışmada en fazla başvuru “orta irtifa” kategorisinde 296 takım ile gerçekleştirilirken, bunu 223 başvuru ile “lise” kategorisi takip etti. 21 takım “yüksek irtifa” kategorisi için başvururken, 4 takım bu yıl ilk defa açılan “zorlu görev” kategorisine başvurularını yaptı. Bunlardan 13’ü lise kategorisi, 55’i orta irtifa, 10’u yüksek irtifa ve 2’si zorlu görev olmak üzere toplam 80 takım yarışmaya katılma hakkı kazandı. Yarışma lise (5000 feet), orta irtifa (10.000 feet), zorlu görev (10.000 feet) ve yüksek irtifa (20.000 feet) kategorilerinden oluşuyor. Yarışmada temel olarak, takımların tasarlayıp ürettikleri roketlerin hedef irtifaya erişmesi, roket içerisinde taşınan asgari 4 kg’lık faydalı yükün roketten çeşitli yöntemlerle ayrılması; hem roket bileşenleri hem de faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilerek kurtarılması hedefleniyor.
“Bu sahadaki deneyimi özümseyenler bunun karşılığını mutlaka alacaktır.”
Buradaki ortamda gençlerin pratiğe çevirdikleri deneyimleri yakından gözlemleme şansı buluyoruz. Hem mühendis hem danışman hem de IK uzmanlarımız burada ter döken ve yarışma heyecanıyla bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşları desteklemeye gayret ettiklerini belirten Roketsan Genel Müdürü İKİNCİ konuşmasında,
“Burada ter döken bütün arkadaşlarımızı gelecekte sanayimize güç verecek, teknoloji hamlesini destekleyecek, milli teknolojinin daha üst noktalara taşınmasına yardımcı olacak taze güç olarak görüyoruz. Roketsan da bu güçten faydalanacak bir kurum. Roketsan hem askeri hem sivil alanda uzay çalışmalarıyla füze ve roket çalışmalarıyla ülkemizi uluslararası alanda temsil ediyor. Buradan aldığımız güç ve heyecanla çok daha büyük hedeflere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Gençlerin buradaki heyecanı, yarışmada göstermiş oldukları gayretleri bunun en büyük göstergesi. Biz bu ruha, buradaki bu heyecana ortak olmaktan ve desteklemekten çok büyük gurur ve kıvanç duyuyoruz.
Her geçen gün daha profesyonel, daha deneyimli ekiplerin sahada olduğunu görmek ve onların gelişimini gözlemek bizler için çok önemli. Ayrıca biz burada, gelecekte Roketsan’daki ağabeylerinden bayrağı devralacak mühendis arkadaşları da belirlemek istiyoruz. Başarılı olsa da olmasa da bu sahadaki deneyimi özümseyenler bunun karşılığını mutlaka alacaktır. Bizler insan kaynağı olarak şu ana kadar bu sahada yaklaşık 20 arkadaşımızı kendi takım arkadaşımız olarak aramıza kattık ve 25 arkadaşımıza da staj imkanı sağladık. Bundan sonra bu sayının katlanarak artacağını düşünüyorum çünkü burada yaptıkları iş bizim Roketsan’da yaptığımız işlerin küçük ölçekli örneği sayılabilir. Onların bu deneyimi TEKNOFEST sayesinde baştan sona yaşaması gerçekten çok güzel bir gelişme.” diye konuştu.
TEKNOFEST açık ara dünyadaki en büyük teknoloji yarışma platformu
TEKNOFEST’e İlk yıl 20 bin, ikinci yıl 50 bin ve pandemi şartlarına rağmen üçüncü yıl 100 bin olan başvuru sayısının bu yıl 200 bine ulaştığını belirten T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR konuşmasının devamında,
“Yarışmalara gelen başvurulardan gençlerin her yıl yarışmaya olan ilgilerinin arttığını görüyoruz. İlk yıl 20 bin, ikinci yıl 50 bin ve pandemi şartlarına rağmen üçüncü yıl 100 bin olan başvuru sayısı bu yıl 200 bine ulaştı. TEKNOFEST açık ara dünyadaki en büyük teknoloji yarışma platformudur. 81 ilimizden rağbet görüyoruz. Bu yarışmalar yüksek teknoloji ve geleceğin trendlerini içeren ve İHA ve SİHA’larda olduğu gibi ülkemizin adını yüksek teknolojide dünyaya kazıyacak yarışmalar. 35 farklı kategori var ve bunlardan çoğu sivil ve uzay çalışmalarına hazırlık sağlıyor. TEKNOFEST bu yıl tedbirler alınarak 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kamuya açık olarak gerçekleştirilecek. 111 ülkeden hem yarışmalarımıza hem girişim zirvelerimize katılım var. Bu yıl tüm ülkemizi ve teknolojisinin uzandığı tüm coğrafyaları büyük şovlar, ödüller, girişim zirvesi ve teknoloji etkinlik alanları da olacak TEKNOFEST’e bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Dereceye girenler ödül alacak
Yarışmada, kategorisinde birinci gelen takım 60 bin TL, ikinci gelen takım 50 bin TL, üçüncü gelen takım ise 40 bin TL ödül kazanacak. Zorlu Görev kategorisinde ise birinci takım 75 bin TL, ikinci takım 60 bin TL, üçüncü takım ise 50 bin TL’lik ödülü alacak. T3 Vakfı çatısı altında, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde gerçekleştirilen Roket Yarışması’nda dereceye giren takımlar, 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST’te duyurulacak.
İlgili Olarak
Selçuk Bayraktar öncülüğünde başlatılan kampanyaya TEKNOFEST paydaşlarından destek
Savunma Sanayii ile ilgileniyor.