Ukrayna ile sınır komşuluğu olan ve aynı zamanda bir Doğu Avrupa Ülkesi olan Romanya’nın tercihi 32 adet F-35 Lightning II oldu.
Romanya Savunma Bakanı Angel Tîlvăr, 10 Ağustos günü bir gazeteye vermiş olduğu röportajda; bakanlığın 32 adet F-35 Lightning II savaş uçağı alımı için meclis onayı istediğini duyurdu. Air Recognition’un aktardığı üzere Bakan Tîlvăr’ın açıklamış olduğu savaş uçağı alımının yaklaşık değeri 6,5 milyar dolar etmekte. Satın alım süreci, CSAT(Romanya Milli Savunma Yüksek Kurulu)’ın, 11 Nisan 2023 tarihinde verdiği yetkiye uygun bir şekilde ilerlemekte.
Romanya Parlamentosu’na sunulan belgelere göre; toplamda 32 adet savaş uçağından oluşan iki filonun satın alınması planlanmakta. Ek olarak Romanya; hava gücünü daha da artırmak için 16 adet ek savaş uçağından oluşan üçüncü bir filoyu da bünyesine eklemeyi değerlendirebilir. Bu satın alımın Romanya için olumlu sonuçlanması durumunda Romanya; F-35 Lightning II savaş uçağını hava filosuna dahil eden üçüncü Doğu Avrupa ülkesi olacak ve Lockheed Martin şirketinin beşinci nesil uçaklarını kullanan Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne katılacak.
Savunma Bakanı Angel Tîlvăr’ın açıklamasından önce Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Lohannis, 2023’ün şubat ayı içerisinde F-35 uçaklarına geçileceğini duyurmuştu. Varşova Paktı’nda bulunan Romanya, NATO üyesi olması ile birlikte envanterindeki mühimmat ve sistemleri, NATO’ya uyumlu sistemlerle değiştirmeye başlamıştı. Rus menşeili uçaklarını kademe kademe envanterden çıkaran Romanya, batı teknolojisini tercih etmeye başlayalı 15 yılı bulmaktadır.
Bu bağlamda, Romanya’nın Amerikan uçaklarını satın alma taahhüdü yeni bir gelişme değildir. 2007’den beri savaş uçağı filosunu MiG-21’lerinin yerini alacak şekilde modernize etmeye çalışan Romanya, Amerikan uçaklarına ilgi gösterdi ve Rus menşeili uçaklarını kademe kademe envanterden çıkardı. 2021’de teslimatları tamamlayarak Portekiz’den 17 adet F-16A/B Blok 15 MLU satın aldı. 2013 ve 2019’da Romanya, Portekiz ile toplam 17 adet F-16 için anlaşma imzaladı. 2021’de ayrıca Norveç ile 32 adet daha F-16 alımı için sözleşme imzaladı. Ayrıca Romanya, mevcut F-16’larını modernize etmek için Norveç’ten ek bir onay aldı.
Ayrıca Romanya, NATO’nun yeni F-16 okuluna kendi topraklarında ev sahipliği yapmak ve Ukraynalı pilotları eğitmek için şimdiden gönüllü oldu. Güncel şartlar çerçevesinde de Ukrayna’ya komşu bir ülke olarak Romanya, NATO’nun ekipman tedariki ve Ukrayna’daki hasarlı ekipmanların onarımı için bir arka üs olarak çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çok yönlü yaklaşım, Romanya’nın savunma yeteneklerini modernleştirmeye ve bölgesel ve uluslararası işbirliğini güçlendirmeye olan isteğini göstermektedir.
İlgili Olarak:
ABD, Norveç’in Romanya’ya F-16 savaş uçağı satışını onayladı
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.