Romanya Silahlı Kuvvetleri, ABD’li Lockheed Martin tarafından üretilen HIMARS Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemlerinin ilk kafilesini teslim aldı.
Romanya Savunma Bakanlığı’nın aktardığı üzere, Romanya Ordusu envanterine katılacak ilk HIMARS Topçu Roketi Sistemi’nin ana unsurları deniz yolu ile Romanya’ya ulaştı.
Romanya’nın 2017 ve 2018 Ağustos aylarında ABD ile yaptığı ve toplamı 1.5 milyar doları bulan iki anlaşma kapsamında; Romanya Ordusu her biri 18 adet M142 HIMARS fırlatıcısından oluşan toplamda üç sistem, bu sistemler için gerekli mühimmat, kontrol elemanları, sensörler, lojistik destek ve bakım hizmetlerinin yanı sıra tüm seviyelerde personel eğitim hizmetini ABD’den alacak. Diğer yandan Romanya, HIMARS sistemlerini ABD dışında kullanan ilk NATO ülkesi konumunda.
Teslim alınan teçhizat ve ilgili malzemelerin, Romanya’nın doğusundaki Focsani şehrinde konuşlanmış 81. Taktik Füze Taburu “Maior Gheorghe Sontu“‘ya nakledileceği aktarıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada,
“Romanya Ordusu’nun hem ülke sınırları içerisinde hem de yurt dışında özellikle diğer ülkelerle müşterek hareket gerektiren durumların çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, Kara Kuvvetleri’ne ait yapılarda yüksek performanslı destek araçlarının yer alması gerekmektedir. Ayrıca kara topçu sistemlerimizin önemli bir parçasını oluşturacak olan bu çoklu roketatar sistemleri, görevlerini yerine getirmek için bağımsız veya diğer sistemlerle entegre hareket edebileceklerdir.”
ifadelerine yer verildi.
Teslim Edilen Sistemlerin Görüntüleri




HIMARS Hakkında
M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), ABD Ordusunun kullandığı standart MTV tipi orta sınıf kamyon üzerine eklemlenmiş bir çoklu roketatar sistemidir.
Her fırlatıcı üç kişilik bir ekip tarafından çalıştırılır ve altı adet 227mm M270 roketi, 1 adet yaklaşık 165 kilometre azami menzile sahip satıhtan satha MGM-140 ATACMS füzesi ateşleyebilir. Sahada kendini kanıtlamış bir sistem olan HIMARS, şu âna kadar 500’den fazla üretilerek bir kilometre taşına ulaşmıştır.
İlgili Olarak
Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi. Havacılık, uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı.