Rus haber ajansı TASS tarafından yayınlanan ve Savunma Bakanlığına dayandırılan bilgiye göre, Rus Donanması’nın Proje 22350 fırkateyni Amiral Gorshkov, Tsirkon hipersonik füzelerinin test fırlatmaları için Barents Denizi’ne konuşlandırıldı. Amiral Gorshkov Barents Denizi’ndeki atış testlerinden sonra, Severomorsk’taki ana deniz üssüne geri dönecek.
Savunma Bakanlığı basın ofisi tarafından yapılan açıklamada, “Amiral Gorshkov fırkateyni, mürettebatın bir dizi eğitiminin bazı unsurlarını tatbik edeceği ve çeşitli deniz hedeflerine top ve füze atışı yapılacağı Barents Denizi’ne konuşlandırıldı.” ifadelerine yer verildi.
Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Alexei Krivoruchko’ya göre, denizaltılardan yapılacak test atışlarından sonra, Tsirkon hipersonik seyir füzesinin testleri 2021’de tamamlanacak. Krivoruchko ayrıca, tasarım testleri sırasında Admiral Gorshkov fırkateyninden yapılan atışlarda Mach 8 hızının aşıldığını belirtmişti.
Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexei Krivoruchko, Krasnaya Zvezda gazetesine verdiği röportajda, Tsirkon hipersonik seyir füzelerinin Rus Silahlı Kuvvetlerine seri teslimatının 2022’de başlayacağını söylemişti. “Tsirkon hipersonik seyir füzesi ile bir diğer füze sisteminin denemeleri başarıyla ilerliyor. Amiral Gorshkov fırkateyni tarafından 2020 yılında bir dizi başarılı Tsirkon fırlatması gerçekleştirildi. Seri üretim teslimatları 2022’de başlayacak.” demişti.
Tsirkon (Zirkon) hipersonik gemisavar füzesi
2011’in başlarında Savunma Bakan Yardımcısı Vladimir Popovkin, Tsirkon gemi konuşlu hipersonik füze ile geliştirme planlarını açıkladı. Medya raporlarına göre, füzenin testleri 2015 yılında başladı. TASS kaynağının verilerine göre, 2018’in sonlarına doğru ondan fazla test atışı gerçekleştirildi.
Gemi testlerine ise 2019 yılının sonlarında başlanması planlandı, ilk test Ocak 2020’de yapıldı. İlk testte Amiral Gorshkov fırkateyni Barents Denizi’nden füzeyi ateşledi.
Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in 2019 yılında yaptığı açıklamalara göre füzenin hızı 9 Mach seviyesine ve menzili ise 1.000 kilometrenin üzerine çıkarılacak. Füze ile hem kara hem de deniz hedefleri vurulabilecek.
Hipersonik füze, NATO tarafından 3K-22 olarak kodlandırılıyor. Füze, 30-40 km irtifada seyredebiliyor. Bu irtifada seyretmesi füzeye, azalan hava direnci ile menzilini ve hızını artırma imkanı tanıyor. Uzmanlar tarafından, füzenin ağırlığının 300-400 kg ve uzunluğunun ise 8-10 metre olduğu tahmin ediliyor. Zirkon, savaş gemileri ve denizaltılar üzerindeki 3S-14 tipi dikey fırlatma tüplerinden ve Bastion mobil kıyı tipi füze rampalarından ateşlenecek.
İlgili Olarak
Rusya, Tsirkon hipersonik seyir füzesinin testlerini 2021’de tamamlayacak
Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi. Havacılık, uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı.