Rus istihbarat gemisi Kildin, Suriye kıyılarında yandı.
Rus donanmasına ait Kildin adlı istihbarat gemisi, 23 Ocak 2025’te Suriye açıklarında yandı ve geçici olarak kontrolünü kaybetti. Gemi mürettebatının, bölgedeki diğer gemilere telsizle “Gemimiz manevra yapamıyor, uzak durun” çağrısı yaptığı anlara ait ses kaydı NATO yetkilileri tarafından paylaşıldı.
Associated Press (AP), NATO’ya ait bir geminin elde ettiği telsiz kayıtlarına, yangın görüntülerine ve fotoğraflara ulaştı. 3 NATO yetkilisinin doğruladığı kayıtlara göre Kildin, 4 saat boyunca alevler içinde kaldı ve gemiden siyah dumanlar yükseldi. Yangının nedeni bilinmezken, mürettebatın cankurtaran filikalarının kapaklarını açtığı ancak denize indirmediği bildirildi. Yetkililere göre Kildin, yangın sonrası tekrar kontrol altına alındı ve şu anda Suriye’nin Tartus limanı açıklarında bir fırkateyn ve bir ikmal gemisi eşliğinde istihbarat toplamaya devam ediyor.
NATO, Kildin’in telsiz konuşmalarını dinledi
Defense News tarafından yapılan habere göre olay sırasında NATO’ya ait bir savaş gemisi, Kildin’in telsiz konuşmalarını kaydetti. AP’nin ulaştığı ses kaydında, Kildin’in ilk olarak kendisini “Sky” isimli başka bir gemi olarak tanıttığı, ancak daha sonra bir savaş gemisi olduğunu itiraf ettiği duyuluyor.
Kildin’in telsiz operatörü, Togo bayraklı Milla Moon kargo gemisine seslenerek uzak durmasını istiyor, “Motor gemisi Milla Moon, bu savaş gemisi. Lütfen beni duyun. Gemim sürükleniyor, komuta altında değilim.”. Milla Moon’un kaptanı ise yönünü değiştireceğini belirterek konuşmayı “İyi seyirler. Güle güle” sözleriyle sonlandırıyor. Bu bağlamda NATO yetkilileri, Kildin’in yardım teklifini geri çevirdiğini belirtmekte.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Kildin’in yangın geçirdiğine dair bilgisi olmadığını söyledi ve olayın Rus donanmasının hazır olma durumunu olumsuz etkilemeyeceğini savundu. Peskov, “Tek bir geminin arızasına bakarak tüm donanmanın durumunu değerlendirmek profesyonel bir yaklaşım olmaz.” ifadelerini kullandı. Ancak uzmanlar, Kildin’in yangınının, Rusya’nın Akdeniz’de donanmasını sürdürmekte yaşadığı lojistik zorlukları gözler önüne serdiğini belirtiyor.
Fransa’nın eski yüksek askeri eğitim merkezi başkanı Emekli Koramiral Michel Olhagaray, Karadeniz Filosu’nun Türkiye’nin Boğazları kapatması nedeniyle Akdeniz devriyelerine katılamadığını ve bunun Rusya’nın bölgedeki varlığını sürdürmesini zorlaştırdığını vurguladı. “Rusya’nın Akdeniz’de donanmasını ayakta tutması son derece karmaşık bir süreç.” ifadelerini kullanan Olhagaray, Kildin’in yangın geçirmesinin Rus donanmasının teknik ve lojistik sıkıntılarının somut bir örneği olduğunu belirtmekte. NATO yetkilileri, Rus istihbarat gemilerinin son dönemde NATO altyapısını hedef alma riski taşıdığını belirterek bu tür olayları yakından takip ettiklerini açıkladı.
İlgili Olarak
Suriye’nin yeni yönetimi Rusya ile yapılan anlaşmayı iptal etti

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı