Rus Silahlı Kuvvetleri, Estonya’nın Ukrayna’ya bağışladığı THeMIS insansız kara aracını (İKA) ele geçirdi.
Army Recognition tarafından yapılan habere göre Rus ordusu, Estonya merkezli savunma şirketi MILREM Robotics tarafından tasarlanıp geliştirilen ve en modern insansız kara araçlarından (İKA) biri olarak kabul edilen THeMIS İKA’yı ele geçirdi.
MILREM Robotics, Ukrayna’ya yaralı tahliyesi ve malzeme nakliyesi konfigürasyonunda THeMIS insansız kara aracını teslimini ilk olarak 12 Eylül 2022 tarihinde Ukraynalı bir hayır kurumu aracılığıyla yapmıştı. Bu bağlamda ilgili araç, 16 Eylül 2022 tarihinden itibaren ise Ukrayna Ordusu tarafından savaşta aktif olarak kullanılmaya başlandı.

Rusya Stratejiler ve Teknolojiler Analiz Merkezi’nin (CAST) Yöneticisi Ruslan Nikolayevich Pukhov, Eylül 2022’de yaptığı açıklamada THeMIS’in ele geçirilmesi için 1 milyon ruble ödül vereceğini duyurmuştu. Daha sonra CAST miktarı 2 milyon rubleye çıkarmıştı.
14 Şubat 2024 tarihinde Rus haber ajansı TASS’ın sorularını yanıtlayan Pukhov, şu ifadeleri kullanmıştı, “Merkez, bu platformu ele geçiren savaşçılara 2 milyon ödemeye hazır. Yakın gelecekte tüm koşulların kesin olarak belirlenmesi için Savunma Bakanlığı ile istişarelere başlayacağız. Kupa platformunun ağır hasar görmediğinden ve araştırmaya uygun olduğundan emin olmamız gerekiyor.”
THeMIS İKA, lojistik destek, istihbarat toplama ve doğrudan muharebe rolleri gibi çeşitli görevleri yerine getirme yeteneği de dahil olmak üzere çok yönlülüğü ve gelişmiş yetenekleriyle biliniyor. Rus kuvvetlerinin bu aracı ele geçirmesi, Rusya’ya gelişmiş İKA teknolojisine erişim sağlıyor ve tersine mühendislik ve teknolojinin kendi kullanımlarına uyarlanması potansiyeli konusunda endişeleri artırıyor.
THeMIS İKA
Estonyalı savunma şirketi MILREM tarafından geliştirilen THeMIS (Paletli Hibrit Modüler Piyade Sistemi) İKA, insansız kara aracı teknolojisinde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor. Bu çok yönlü platform, çok çeşitli askeri operasyonları desteklemek üzere tasarlanmış olup, modülerlik, sağlamlık ve kendisini modern savaş alanında değerli bir varlık haline getiren gelişmiş yetenekler sunmaktadır.
THeMIS’in öne çıkan özelliklerinden biri de modülerliğidir. Araç, göreve bağlı olarak kolayca değiştirilebilen yükleri taşıyabilmektedir. Buna uzaktan komutalı silah istasyonlarına yönelik sistemler, sinyal bozucular ve istihbarat, gözetleme ve keşif operasyonlarına yönelik sensörler de dahildir. Bu esneklik, THeMIS’in gelişen savaş alanı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hızlı bir şekilde yeniden yapılandırılabilmesini sağlamakta ve operasyonel verimliliğini artırmaktadır.
THeMIS ayrıca diğer askeri platformlar ve komuta yapılarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olabilen gelişmiş iletişim sistemlerine de sahiptir. Bu birlikte çalışabilirlik, gerçek zamanlı veri paylaşımı ve koordinasyonunun operasyonel etkinliği önemli ölçüde artırabildiği modern ağ merkezli savaş için çok önemlidir.
THeMIS İKA’nın Teknik Özellikleri
- Maksimum Hız: 25 km/s
- Uzunluk: 240 cm
- Genişlik: 200 cm
- Yükseklik: 115 cm
- Ağırlık: 1600 kg
- Nominal Yük Ağırlığı: 750 kg
- Maksimum Taşıma Ağırlığı: 1200 kg
- Çalışma Süresi Hibrit: 12-15 saat
- Çalışma Süresi Elektrikli: 0,5 – 1,5 saat
- Güç Seçenekleri: Dizel Motor ve ya Elektrik
- Görüş Hattı Kontrol: 1,5 km’ye kadar
- Sensörler: LİDAR
İlgili Olarak
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi. Amatör olarak ulusal güvenlik, güvenlik politikaları ve savunma sanayii ile ilgileniyor.