Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ocak 2021’in sonunda Rusya’nın Samara şehrinde konuşlandırılan S-400 Triumph hava savunma füze sistemi operasyonel hale gelecek.
Rus Hava Kuvvetleri 14. Ordu Komutanı Tümgeneral Oleg Nikanorov ilgili olarak,
“Kasım 2020 tarihinde, Astrakhan bölgesindeki Kapustin Yar eğitim sahasında, hava savunma füze alayı S-400 Triumph hava savunma sistemini kabul etti. Aralık 2020 başlarında, S-400 Triumph mürettebatı, operasyonel-taktik balistik füzeyi taklit eden Kaban hedef füzesinin 15 kilometreden daha yüksek bir irtifada başarılı bir şekilde imha edildiği ilk atışı gerçekleştirdi. Yeni alay teçhizatları Samara bölgesine çoktan geldi ve Ocak ayının sonunda operasyonel görevini üstlenecek. Hava savunma füze alayı 2020 yılı içerisinde 20’den fazla taktik ve taktik-özel tatbikata katıldı.”
ifadelerinde bulundu.
Merkez Askerî Bölgesi’nin Samara’daki karargâhı olan hava savunma alayı, Rus Silahlı Kuvvetlerinin tüm hava savunma birimleri arasında hava sınırının en büyük kapsama alanına sahiptir. Hava savunma sistemleri İdil (Volga) bölgesi ve Uralların 10’dan fazla bölgesinde konuşlandırılmıştır. Samara’daki karargâh, ayrıca S-300 hava savunma sistemleri, Pantsir-S hava savunma füze sistemleri, Sky-M ve Sky-U radar istasyonları ve Kasta-22 ile donatılmıştır.
Bahsi geçen askerî bölgede 1 Mayıs 1960’ta Kaptan Francis Powers tarafından uçurulan Lockheed U-2 casus uçağı bir Sovyet hava savunma füze sistemi tarafından düşürüldü.

S-400 ”Triumph” Hava Savunma Füze Sistemi
S-400 ”Triumph” seyyar hava savunma sistemi erken ihbar/uyarı uçaklarına, keşif/saldırının bir parçası olabilecek savaş uçaklarına, seyir halindeki stratejik füze taşıyıcılarına, taktik balistik füzelere, orta menzilli balistik füzelere, yoğun radar karşı tedbirleri kaynaklı hava tehditlerine ve güncel/gelişmiş hava tehditlerine müdahale için tasarlanmıştır.
Bünyesinde birden fazla türde füze barındıran S-400 sistemi, hava soluyan hedeflere azami 380 km’ye kadar etkilidir. S-400 sistemi 91N6E radarı ile S bantda azami 600 km’ye kadar tarama yapabilmektedir. Eş zamanlı olarak 300 adede kadar hedefi takip edebilen sistem azami 80 hedefe eş zamanlı angaje olabilmektedir.
S-400 ”Triumph” hava savunma sistemi, otonom modda veya üst komuta görevleriyle ya da harici radar veri aktarma sistemleriyle etkileşime girerek saldırı harekâtını gerçekleştirir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever