Khrizantema tanksavar füzesinin iyileştirme çalışmaları tesirinin arttırılması ve taarruz helikopterlerine entegrasyonunu içerecek.
TASS’a konuşan Independent Military Review dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Dmitry Litovkin, Khrizantema uzun menzilli tanksavar füzesi iyileştirilmesinin ağır zırh üzerine monte edilmiş re-aktif zırh sistemlerine hasar vermedeki potansiyelini artıracağını söyledi. Aktarıldığı üzere, füzenin harp başlığının iyileştirilmesi korunan hedeflere hasar vermeyi mümkün kılacak. Ayrıca süpersonik füzenin hızındaki artış Arena sistemi gibi aktif koruma sistemlerine karşı etkili hasar verilmesini sağlayacak. Bu bağlamda Khrizantema füzesinin helikopterlere monte edilmesiyle hava savunma sistemlerine karşı mücadelesine dikkat çekmek isteyen askeri bir uzman, “En önemli şey, füzenin kısa menzilli hava savunma sistemlerinin bile fark etmediği füze ateşlemesidir. Yakın bölgede 1 adet Mi-28NM taarruz helikopterinin potansiyeli, çatışma alanına girmeden düşman hava savunmasını yok etme kabiliyetine sahip olacağından bir üstünlüktür. Ayrıca füzenin kontrol ve nişan alma sistemi Rusya’nın birikmiş bilgi birikimidir.” dedi.
Igor Korotchenko, Khrizantema’nın kara birliklerine ait tanksavar füzesinin Rusya’nın Mi-28NM ve Ka-52M taarruz helikopterlerinin silah paylonlarına entegrasyonunun kabiliyetini genişleteceğine ve ticari potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. 2 Aralık’ta Kahire’de düzenlenen EDEX 2021 uluslararası savunma fuarında TASS’a konuşan Design Bureau of Machine-Building Şirketi Baş Tasarımcısı Valery Kashin, uzun menzilli tanksavar füzesi Khrizantema’yı geliştirdiklerini açıklamıştı. Füze yaklaşık olarak 650 m/s’ye hızla, 400 metre ila 6 km mesafedeki hedefleri de vurabilmektedir. Mobil sistemlerde ise dakikada 4 adet füzeye kadar atış ve 15 adet mühimmat taşıma kabiliyeti söz konusudur.
İlgili Olarak
Rusya, Tsirkon hipersonik füzelerinin seri üretimine başladı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı